Slovenija
51 ogledov

"Pod Titom je bilo bolje"

Jože Pirjevec je vložil tožbo zoper stanovskega kolega Jožeta Dežmana. Žurnal24 main
Titov mit. Spomin na mladost in čas, ko je država dajala samozavest.

“Imamo 118 članov različnih starosti; najmlajši ima pet let, sam jih štejem 50,” pove Jadran Poje, predsednik društva Tito, ki bo v petek šestič organiziralo praznovanje “dneva mladosti”. Potekalo bo na Manziolijevem trgu v Izoli; na prireditvi se je lani zbralo dva tisoč ljudi. “Vrednote prejšnjega sistema, kot so solidarnost, spoštovanje in strpnost do vseh nacionalnosti ter enakopravnost, vse to želimo ohranjati. Pod Titom je bilo bolje,” je prepričan. Društvo ima tudi svoje klubske prostore in spominsko sobo s predmeti, povezanimi s Titom.

Gre za nostalgičen spomin

Zgodovinar Jože Pirjevec, avtor lani druge najbolj prodajane knjige pri nas Tito in tovariši, ocenjuje, da zgodovinskega pomena Tita ni mogoče zanikati, a kot državnika ga ne ceni. Zakaj je Titov mit pravzaprav še živ? “Razlogi so večplastni. Gre za nostalgičen spomin na mladost, ki je značilen za vsakega človeka. Verjetno pa tudi za obžalovanje za časom, ko je Jugoslavija s svojo samoupravo in neuvrščeno politiko izstopala v družbeni stvarnosti kot dežela, ki je posamezniku dajala samozavest in obljubljala, da bo svoje potenciale lahko udejanjil. Te perspektive nista ponujala ne realni socializem na Vzhodu ne kapitalizem na Zahodu. Prvi je propadel, drugi pa nas je popeljal v zagato, v kateri smo danes,” ocenjuje Pirjevec.

Komentarjev 39
  • gornik 09:01 09.marec 2014.

    V odličnem socializmu si zaslužil 200-300 mark a v gnilem kapitalizmu pa 2000-3000 mark. In vi tovariši pravite da ja bilo pod Titom bolje. Vtaknite si Tita in socializem v tazadnjo kamor spadata .

  • privat 18:25 23.november 2013.

    tito je imel življenske iskušnje ,ki so ga naučile pravično živeti. Kdo ima take iskušnje??

  • Veteran 22:44 30.julij 2012.

    Nikoli ni bilo in nikoli ne bo dobro za vse in tudi pod Titom je bilo kakor za koga. Potrebno je v vprašati tudi tiste, ki so pristali nedolžni na Golem otoku kako jim je bilo.