Slovenija
15 ogledov

"Pokazalo se je, kdo so klovni"

Pogledi Slovenije
1/7
Žurnal24 main
Državni zbor. Oblikovanje vlade še traja. Prvaki vseh parlamentarnih strank so v studiu TV Slovenija sneli rokavice in si jih povedali nekaj v obraz.

Po sredinem dogajanju v DZ so se karte v politiki povsem premešale. Oblikoval se je očitno nek novi blok Virant-Erjavec-Žerjav, ki je s pomočjo SDS včeraj na vrh državnega zbora postavil Gregorja Viranta. Danes so vsi predsedniki strank znova po volitvah na soočenju v Pogledih Slovenije. Gregor Virant pravi, da so se združili v dobri veri, da bi rešili zaplet, ki ga očitno druge stranke ne morejo. "Jaz se deklariram za sredinskega politika," ob tem še poudarja Virant.

Problem je avtokratsko vodenje

"Včeraj smo se v pol ure dogovorili tisto, česar se Jankovič in Pahor nista mogla v dveh tednih. Šlo je za resno zadevo," trdi Janez Janša. Janković stoji za tem, da so predlagali dobro kandidatko; Borut Pahor pa je med drugim poudaril, da ne odobrava Jankovićevega delovanja in dodaja: "Avtokratsko vodenje je Jankovićev problem." Dodal je, da si je politično zaledje, ki je izvolilo Jankovića, tri leta prizadevalo za padec njegove vlade.

Janković je priznal, da je včeraj v parlamentu doživel lekcijo. Dejal je, da sta se Pozitivna Slovenija in SD po dveh neuspelih glasovanjih o predsedniku DZ nato uspeli dogovoriti in da je za Virantovo kandidaturo izvedel šele po tem, ko je želel obiskati ostale poslanske skupine.

 

Pahor pa je dodal, da Janković ni razumel, da je sam na prvih dveh poskusih glasovanja dobil trikrat več glasov kot jih ima SD, medtem ko Kociprova ni dobila niti enega glasu več, kot jih ima stranka. "Ko sem videl, da Janković tega ne razume, sem se enostavno umaknil."

Radovan Žerjav poudarja, da se v Jankovićevo koalicijo ne bodo vključili: "Ne razumem, kdo je širil, da gre SLS v koalicijo. Stokrat sem ponovil, stališče je bilo jasno: v koalicijo Zorana Jankovića ne gremo. Stalno so se ustvarjali konstrukti. Če nekaj povem, to tudi drži. Stošestindvajsetič vam govorim, spoštovani novinarji, da ne gremo v koalicijo gospoda Zorana Jankovića. Tokrat zadnjič povem. Puščamo odprte karte, kar se tiče zgodbe, ki se je zgodila včeraj. Nič še ni dogovorjeno, vendar smo odprti za to."

Predsednica NSi Ljudmila Novak se sprašuje, kako si je Janković predstavljal vodenje, če še s potencialnim koalicijskim partnerjem ni našel soglasja glede kandidata. NSi je želela biti konstruktiven partner, je dejala Novakova po glasovanju. "Včeraj se je pokazalo, kdo so klovni v DZ. Niso bili sposobni konstituirati vlade," je o sestavljanju vlade med drugim dejal Karl Erjavec. Erjavec je dal vedeti, da DeSUS ne bo več nadaljeval pogajanj z Jankovićem o koaliciji, ampak bodo v stranki počakali, da predsednik republike opravi pogovore s poslanskimi skupinami.

Bolj naklonjeni politični vladi

Virant je pojasnil svoje zamisli o tehnični vladi: "Predstavljam si, da bi mandat dobil vrhunski strokovnjak in bi sestavil vlado iz strokovnjakov, podobno kot v Italiji. Za politike bi to pomenilo, da bi stopili korak nazaj. Verjamem, da bi bilo to težko, ampak v naši stranki smo to pripravljeni storiti, tudi za ceno, da ne dobimo nobenega ministrstva."

Ostro proti je nastopil Pahor, ki je tako proti tehnični vladi kot vladi narodne enotnosti. Meni, da Slovenija potrebuje politično vlado in tako stabilnejšo rešitev.


Po mnenju Novakove mora vlada imeti za seboj strokovnjake, vendar pa je proti vladi narodne enotnosti, saj če enemu ne uspe sestaviti vlade, "smo tukaj še drugi, ki lahko sestavimo vlado".

Po mnenju Žerjava bo glede na včerajšnje dogajanje v državnem zboru sestavljanje vlade težko. Ocenjuje, da je možna hitra sestava, pri čemer se ga je dalo razumeti, da s tem ne misli vlade pod vodstvom levice. "Pravico za sestavljanje vlade ima tisti, ki je relativni zmagovalec, vendar se mora zavedati, koliko glasov ima," pa je dejal Janša.

Komentarjev 10
  • Trsten 12:59 26.december 2011.

    Zoki enostavno ne more biti mandatar ker je polpismen.Žalitev gor ali dol, to je dejstvo.Ne moreš nastaviti nekoga, ki ne obvlada dialoga z nikomer v svoji bližini. Zoki tudi v tem trenutku ni sposoben rešiti Mercatorja. ker so ...prikaži več nekateri njegovi učenci postali večji lopovii od njega.

  • privat 08:24 25.december 2011.

    Lepo da se prebujajo novinarji...gremo zaspanci kritizirajte ravbarje naše bodočnosti!

  • privat 08:22 25.december 2011.

    dober so rekli...sami klovni..no naj še dodajo besedo po slovensko" ravbarji"!!