Slovenija
172 ogledov

Pol ure vožnje za čof v morje

Sesljanski zaliv je bil ob koncu 19. stoletja med naj obmorskimi letovišči. (Fot Žurnal24 main
Sesljanski zaliv. Najbližje urejeno kopališče za Goričane z obeh strani meje.
null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Z lepimi toplimi dnevi se je povečal obisk Sesljanskega zaliva (Sistiana mare) onkraj meje, ki je od Nove Gorice oddaljen 30 kilometrov oziroma pol ure vožnje.

Za prebivalce Goriške in Krasa je ta zaliv najbližje urejeno obmorsko kopališče, primerno za enodnevne izlete. Med obiskovalci je tudi precej Avstrijcev, Nemcev in gostov iz drugih evropskih držav, ki se odločajo za večdnevno prebivanje v kraju, ob koncu 19. stoletja enim izmed najbolj priljubljenih obmorskih letovišč v Avstro-ogrski.

Tudi iz notranjosti Slovenije
Urejene plaže, bari, kioski s hitro prehrano, restavracije in diskoteka, ki ob večerih v zaliv privabi številne mlade – vse to zadnja leta v zaliv privabi tudi vse več gostov iz notranjosti Slovenije. V turističnem pristanu ponujajo tečaje jadranja, mogočne stene na desni strani zaliva pa privlačijo proste plezalce. Nad tem ostenjem se začenja tudi dvokilometrska Rilkejeva pot do Devinskega gradu, kjer je avstrijski pesnik Rainer Maria Rilke v začetku 20. stoletja napisal znamenite Devinske elegije.

Obala je zanimiva tudi za potapljače, saj so zaliv med drugo svetovno vojno Nemci uporabljali kot podmorniško oporišče. Nedaleč od obale je v globini devetih metrov v mulju potopljena nemška žepna, 11 metrov dolga podmornica, z malo sreče pa je mogoče občudovati tudi morske konjičke. V poletni sezoni je potapljanje zaradi kopalcev in številnih turističnih plovil od jutra do večera sicer prepovedano, prepoved pa v tem času velja tudi za hišne ljubljenčke, ki na plažo nimajo vstopa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.