Slovenija
90 ogledov

Policist ga ni pretepel

Lokal Dan in noč, Brežice Nada Černič Cvetanovski
Sodba. Pridržanje ni bilo nezakonito. Priče niso ničesar videle.

“Sodišče ne more z gotovostjo trditi, da je bilo kaznivo dejanje storjeno, v primeru dvoma pa se obtoženi oprosti,” je sodbo komentiral Almir Kurspahić, sodnik Okrajnega sodišča v Brežicah. Brežiški policist Aleksander Barbo naj bi namreč v začetku leta 2010 nezakonito odvzel prostost takrat 23-letnemu Dejanu Pšeničniku. Tožilka je za Barba predlagala dve leti zapora s preizkusno dobo treh let.

Pšeničnik se je zjutraj s kolegi, s katerimi so ponoči veseljačili po diskotekah, mudil v lokalu Noč in dan. Takrat sta vstopila policista, fantje pa so glasno govorili in se šalili. “Postopek je pokazal, da je bilo izzivanje; družba je bila glasna, zbadali so policista in se šalili na njun račun,” je obrazložil sodnik in dodal: “Obstaja pa dvom, ali je Pšeničnik v resnici rekel 'banda šiptarska', kar je Barbo navedel za razlog pridržanja.”

“Razlog je bil izmišljen”

“Razlog pridržanja naj bi bil drug, saj Pšeničnik policistu naj ne bi hotel izročiti osebne izkaznice,” je v sklepni besedi navajala tožilka Andreja Žvanut. “Torej je bil razlog izmišljen, pridržanje pa nezakonito,” je vztrajala.

Kdo ga je pretepel

Sodišče je prepričano, da policistu očitanih zlorabe položaja in kršenja človeškega dostojanstva ni bilo. Pšeničnik namreč trdi, da ga je Barbo na policijski postaji oklofutal, da je padel s stola in je bil poškodovan. Policist to zanika, prič ni oziroma niso nič videle, kamere pa v tem prostoru ni bilo.

Tri ure za tem, ko je bil Pšeničnik izpuščen iz pridržanja, je šel k zdravniku in nato na policijsko postajo prinesel dokumentacijo o poškodbah. Sodišče ni ugotovilo izvora poškodb in navaja, da bi se moral pritožiti takoj. Zagovornik policista Drago Šribar namiguje, da se je Pšeničnik samopoškodoval ali se je dal poškodovati. Pšeničnik pa pravi, da je izgubil zaupanje v sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.