Slovenija
23 ogledov

Policisti ne podpirajo sredinega protesta

Zoran Petrovič Gregor Katič
Sindikat policistov Slovenije se ne bo udeležil sredinega protesta, ki ga napoveduje Konfederacija sindikatov javnega sektorja.

Na vprašanje, ali drži, da se člani Sindikata policistov Slovenije ne bodo udeležili za sredo napovedanega protestnega shoda pred vlado, predsednik tega sindikata jasno pravi, da drži. "Tako je soglasno odločil Svet sindikata policistov. Med našimi člani smo v petek opravili anketo in le 5 odstotkov jih je za to, da bi se protesta udeležili, ostali pa ne," pravi predsednik tega policijskega sindikata Zoran Petrovič.

Pojasnjuje, da je v tej državi v prvi vrsti potrebno vzpostaviti "red in pravičnost" v javnem sektorju. "V letošnjem letu je ta javni sektor po besedah finančnega ministra zaposlil tisoč novih ljudi, medtem ko policija beleži 200 zaposlenih manj, od začetka krize pa 1.400 manj. Vlada pa želi zdaj kar vsem izstaviti enak račun." Petrovič nadaljuje, da imajo s takšnimi protesti slabo izkušnjo že iz preteklih let, ko so ravno tako odšli na proteste, na koncu pa pristali na linearne posege v plače. "V plačnem sistemu ni prišlo do nobene resne spremembe," poudarja Petrovič.

Protest le za svoje pravice

Predsednik Sindikata policistov Slovenije poudarja, da če bodo šli v protest oziroma stavko, bodo šli izključno za zavarovanje pravic zaposlenih v policiji. "Za celoten javni sektor ne bomo protestirali, nikomur ne želimo škoditi, nedopustno pa se nam zdi, da bi morali plačevati račun za nove zaposlitve in negospodarno ravnanje drugih delov javnega sektorja. V podobnem položaju so tudi nekateri drugi poklici, kot so medicinske sestre, gasilci, ki delajo v težkih pogojih in se jim želi znižati že tako nizke plače," poudarja Petrovič in opozarja, da še vedno ni rešeno vprašanje kvoruma soglasja sindikatov za dogovor z vlado. Vlada se pogaja z vsemi, skoraj 40 sindikati hkrati, čeprav so znotraj javnega sektorja posebnosti, na koncu pa se linearno udari po vseh enako. 

Predsednik Sindikata policistov Slovenije se vendarle strinja z vlado, da so prihranki možni. "Iščejo naj jih v revizijah računskega sodišča o nezakonitostih pri porabi javnega denarja. Glede tega nihče ne naredi ničesar, po znižanju plač se na to enostavno pozabi. Sindikat policistov je pred kratkim dal konkretne predloge, kako privarčevati vendar ne zmanjšati učinkovitosti delovanja sistema. Zato so pogajalci sindikata policistov konstruktivno podprli skupen sindikalni predlog po sprostitvi napredovanj konec leta 2015, do takrat pa naj vlada skupaj s sindikati resno pristopi k spremembam in prihrankom. Policisti imamo res dovolj!"

Komentarjev 9
  • jakec1575 17:19 01.december 2014.

    kacijo delovnih mest in "nabijal" plačne razrede v višave in ustvarjal napetosti znotraj JS. To se želi prikriti s skupno stavko, kjer pa se na koncu vsak bori le za svoje. Tako ne gre. Sistem ni bil dobro postavljen ze ...prikaži več v zacetku in sedaj se temelji sesuvajo pod tezo. Nihce pa si ne upa poseci v bistvo problema. Vsako delo je odgovorno. Stopnja izobrazbe in delovno mesto determinirata dodatno višino odgovornosti. lahko obstajajo specilani pogoji dela, vendar mora biti okvir jasen, čist, transparenten in korekten. Ker ni, danes vsi kazejo s prstom eden na drugega in zahtevajo, da se špara pri njih.

  • jakec1575 17:14 01.december 2014.

    G. Štrukelj ima pod sabo velik delež JS, bori pa se na koncu le za učitelje. Vedno. Učitelji niso najbolj obremenjen kader JS. Trdijo, da imajo največjo odgovornost, ker vzgajajo novi rod kadrov, vendar to ne drži. Ta mantra se ...prikaži več je skozi leta dobro prijela. Človek bi verjel, če bi vsaj do neke mere individualizirali program za vsakega posameznika, da ne bi izgubili niti enega. Tako kot to počno Japonci. Pa jih je 90 mio. Vsekakor plače učiteljev niso glavni vir izgub v jS. To so javna naročila in materialni del. Lažne protiponudbe, kartelni dogovori in prijateljstva med srednjim menedzmentom in dobavitelji pozrejo netransparento levji delez denarja. Če počistite, to ostane dovolj za plače, napredovanaj in proracunsko luknjo. Postavitev spletnih strani za bajne 10xtnike in podobne neumnosti. Tudi plačna nepravičnost med istimi stopnjami izobrazbe, ki jo je zakrivil Vrant in posamično moč snidikatov. Kako je lahko športni reporter enakovreden recimo dr. znanosti? Vsak je pisal klasifikac

  • mirko 14:53 01.december 2014.

    PRAVILNO POLICIJA !!! Dajte temu Štruklju vedet, da se z svojim populizmom ne more naslanjat na cel javni sektor. Niso vsi v javnem sektorju privilegirani. Mnogi v javnem sektorju so celo za pošteno in nujno potrebno delo za družbo PODCENJENI. ...prikaži večI. Situacija v javnem sektorju se mora urejat PARCIALNO. Torej od oddelka do oddelka posebej. Vsekakor se pa mora spremenit plačni sistem, ki sedaj delavce v JS tiste poštene in marljive, destimulira. Nujno je potrebno povečat plačilo po učinku.