Slovenija
2412 ogledov

S strahom pogledujejo proti Krki

Poplave Kostanjevica Barbara Barbič
Civilna zaščita Kostanjevica na Krki pričakuje, da bo se bo Krka razlila po severnem delu otoka.

Gladina Krke zaradi zadnjega obilnejšega deževja v spodnjem toku narašča do pet centimetrov na uro. Do jutra bi lahko dosegla najnižje območje mestnega otoka v Kostanjevici na Krki. Po ocenah tamkajšnje civilne zaščite naj bi naraščala še do sredinega poldneva in dosegla pragove prvih hiš. 

Robert Zagorc, poveljnik kostanjeviške civilne zaščite, težko oceni, ali bo reka presegla pragove omenjenih hiš. Civilna zaščita bo razmere ves čas nadzorovala. V najslabšem primeru pričakujejo, da bi lahko bile ogrožene prve tri ali štiri najnižje postavljene hiše. Večjega razlitja ne pričakujejo. Stanje bi lahko poslabšala le nočna okrepitev padavin. 

Krka je močno narasla tudi na območju občine Šentjernej, a stanje za zdaj še ni kritično. 

poplave Vič Kot na sodni dan Slovenija Dežuje kot za stavo: Razlite reke, poplavljene kleti, neprevozne ceste

Sprožil se je 30-metrski plaz

Po podatkih novomeškega regijskega centra za obveščanje se je na cesti Dvor-Vinkov vrh v Občini Žužemberk opoldne sprožil 30-metrski zemeljski plaz in poškodoval cestišče. Na omenjenem cestnem odseku velja popolna zapora prometa. Obvoz je urejen preko Skopic.

Podtalnica je v Vavti vasi zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, v ulici Pod Trško goro v Novem mestu pa klet stanovanjske hiše. Narasli potok Težka voda v Novem mestu ogroža stanovanjske hiše, Na Tratah v Novem mestu pa je voda poplavila kletne prostore.

Na območju Cerovega Loga pri Šentjerneju je voda poplavila cestišče, v Brežicah pa se s podtalnico ukvarjajo v kletnih prostorih na Cesti bratov Cerjak.

vreme dežnik dež nevihta Vreme Slovenija Saj ni res! Takšna je napoved za vikend.

Padlo bo še do 50 litrov dežja

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi poplavljanja rek. Do srede zjutraj bo v večjem delu države padlo še od 25 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi okoli 70 litrov na kvadratni meter.

Ljubljanica in Krka ter njuni pritoki, Dravinja in reke v Pomurju poplavljajo na območjih pogostih poplav, ponekod tudi na širših poplavnih območjih. 

Ponoči in jutri zjutraj pričakujejo, da se bodo razlivale reke na pogostih in tudi širših poplavnih območjih v Prekmurju, ob Dravinji, Sotli, Pesnici, Ščavnici, ter ob nekaterih rekah, ki pritečejo s Pohorja. Na ravninskih predelih je možno poplavljanje rek v širšem obsegu. 

Povečala se bodo tudi poplavna območja reke Krke, Ljubljanica pa bo poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Močneje bodo narasle tudi Sava, Savinja in Drava v spodnjem toku. Prav tako se bodo povečale površine ojezerjenih kraških polj. 

vreme dež dežnik Vreme Slovenija Pripravite se! Izdali so oranžni alarm!

Iz šole zaradi poplav odpeljali 130 otrok

Župan občine Kuzma Jožef Škalič je za STA povedal, da so okoli 130 otrok iz šole odpeljali preventivno, ker so se bali, da zaradi poplavljenih cest tega popoldne ne bi mogli storiti, sicer pa stanje po njegovih besedah ni alarmantno, saj voda že upada. Se pa bojijo novih padavin, ki so napovedane, saj zemlja ne bo požirala dežja, kar bi lahko pomenilo novo nevarnost predvsem zaradi plazov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.