Slovenija
7346 ogledov

Poroka izjema, da "konzervativna babica ne bo spraševala"

poroka Profimedias
Sklepanje zakonskih zvez je dovoljeno, če so prisotne največ tri osebe.

"Ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmer in v skladu z omejitvami gibanja ljudi je minister za delo danes z dopisom vse upravne enote seznanil, da dovoljuje sklepanje zakonskih zvez ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri osebe," so popoldan sporočili na tiskovni konferenci vlade. "Vse nadaljnje informacije dobite na upravni enoti, kjer se želite poročiti."

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj predstavil odlok o omejitvah gibanja in zbiranja, po katerem so od danes naprej prepovedana vsa zbiranja, razen če so zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva. Doslej je bilo namreč dovoljeno zbiranje do šest oseb.

Začasno prepovedana slavja in praznovanja

Začasno se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja, vključno s porokami, za katere pa so so predpisane izjeme. O izjemah glede prepovedi sklenitev zakonskih zvez in partnerskih zvez pa odloča minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Hojs je na Twitterju na vprašanje, kakšna je poroka iz nujnih razlogov ter pod katerimi pogoji bo minister za delo izdal soglasje h poroki, dejal: "Tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček."

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da gre za zelo začasen in nenavaden ukrep. "Ni problem sklenitev zakonske zveze, problem je tisto, kar sklenitvi sledi - dogodek, zbiranje in nevarnost prenosa zbiranja," je pojasnil Kacin. "Da bi se to ne zgodilo, je v tem trenutku dogovor, da soglasje za sklenitev zakonske zveze za poroko daje minister za delo. Ministrstvo bo vsakemu paru svetovalo, da odloži sklenite zakonske zveze za 14 dni. Preveč je bilo takih zdrsov, v mnogih delih Slovenije imamo takšne izkušnje - tega si ne želimo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 08:11 15.november 2020.

    [ Tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček. ] Kreten odstopljeni ! Nedonošenček ni pankrt.

  • srecko2 14:02 14.november 2020.

    izredno krščansko,,, lagati babici zelo dobra usmeritev te vlade laganje na vseh področjih

  • sandi76 10:04 14.november 2020.

    Totalne nebuloze ! Narod danes rabi bolj ločitve kot poroke ! Očitno gre zopet voda na mlin cerkvam, da se bodo lahko družili !