Slovenija
4754 ogledov

Poslanci bodo za Janšev predlog porabili sedem ur, zavrnili so ga že včeraj

Janez Janša Profimedia
Na pobudo SDS danes sedem ur razprave na temo korupcije v vladi Roberta Goloba. Priporočila SDS bodo poslanci zavrnili.

Prvak SDS Janez Janša je sprva napovedal interpelacijo proti celotni vladi Roberta Goloba, ki pa je SDS nato ni vložila. Namesto tega bo danes v državnem zboru potekala razprava o korupciji. SDS je s prvopodpisanim Janezom Janšo pripravil tudi predlog priporočil vladi.

"Vlada naj razmisli, ali je še pripravljena opravljati to funkcijo"

Med drugim predlagajo, da DZ pozove vlado, naj predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije. Predlagajo tudi, da vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati svojo funkcijo.

Robert Golob vlada RS | Avtor: gov.si Zasedanje vlade pod vodstvom Roberta Goloba. gov.si

A da priporočila ne bodo sprejeta, je pokazala že včerajšnja maratonska seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so poslanci SDS izpostavili predvsem sporni nakup stavbe na Litijski cesti. Koalicija je medtem spomnila na številne sporne in koruptivne prakse, ki so se dogajale v času vlad Janeza Janše. Po šestih urah so člani odbora in predstavniki vlade priporočila zavrnili. Glasovanja o priporočilih danes ne bo. 

Zakonodajno-pravna služba DZ: Gre za podvajanje

Zakonodajno-pravne službe DZ je med tem opozorila, da predlagana prva točka priporočila, ki se nanaša na izpolnjevanje dolžnega ravnanja vlade pri nakupu stavbe na Litijski cesti, ne konkretizira ukrepov za delo vlade, temveč posega v njeno pristojnost, da samostojno opravlja svoje funkcije, kar presega namen priporočila kot akta državnega zbora. Pri zakonodajno-pravni službi menijo tudi, da je vsebina več predlaganih priporočil zelo podobna že sprejetim priporočilom, zato bi lahko šlo za njihovo podvajanje v istem sklicu državnega zbora.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 19
  • Avatar Leon
    Leon 15:40 21.februar 2024.

    Janez ima težave z demenco ...

  • Pierre 11:06 21.februar 2024.

    Nevica naj gre za poslanko ali kar premierko. Bo vse porihtano!!

  • jakec1575 11:01 21.februar 2024.

    tok je pameten o penzijah. pojdite pogledat kolikokrat je sds dvignila prnzije, ko je bila na oblasti. sam serjejo iz opozicije. najvec dvigov minimalne place, penzij, socialnih prispevkov je bilo na pobudo Levice. sds sedvicarji pa se kar verjamejo trolu mesiji