Slovenija
11377 ogledov

Švarc Pipan: Štiri sumljive menjave telefonov, pojasniti jih nočejo

Dominika Švarc Pipan Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
"Želim si interpelacije, ker bi rada v miru pojasnila vsa dejstva, vsa dejstva še vedno niso znana," pravi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

SMS, ki ga je Klemen Žibert posredoval šefu kabineta in v njem vzpodbujal čimprejšnji nakup stavbe, je po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan le eden od dokazov. "Vseh dokazov in dokazil, ki jih poznam, ne morem pokazati niti predsedniku vlade, nekateri so taki, ki jih lahko predam samo organom pregona," je povedala v sinočnji oddaji 24ur. 

"Poslani SMS je bil ključni moment"

Švarc Pipan poslani SMS vidi kot vmešavanje v delo ministrstva, zatrjuje pa, da je zanj izvedela šele pred nekaj dnevi, ker naj bi že sam vodja kabineta ocenil, da gre za vmešavanje in ga ministrici ni posredoval. "Ko sem ga videla, se mi je zdelo eden od tistih ključnih momentov, ki dokazuje, da se je Klemen Žibert operativno vmešaval v ta projekt pri samem koncu. On pravi, da je skušal le pomagati in zagotoviti sredstva. To je absurdno, potem res ne potrebujemo ministrov, če to lahko počnejo generalni sekretarji strank, to je absolutno strankokratsko vmešavanje," poudarja Švarc Pipan. Žibert medtem pojasnjuje, da takšne komunikacije ne smatra za neobičajno, saj med ministri in generalnimi sekretarji poteka redna komunikacija o izpolnjevanju koalicijskih prioritet. 

Sumljive menjave telefonov

Po navedbah Švarc Pipan so evidence obiskov na pravosodnem ministrtvu razkrile, da je Žibert 13. decembra obiskal državnega sekretarja Igorja Šoltesa: "Torej v dneh, ko so se na operativni ravni dogovarjali o možnostih projekta. Vsebine pogovora ne poznam, državni sekretar mi je še ni pojasnil, kljub mojemu vprašanju. Je pa zanimivo, da je takoj naslednji dan zjutraj vodja pravne službe Jure Maleš dal navodilo svoji ekipi, da nadaljuje pripravo osnutka pogodbe za nakup stavbe na Litijski," razlaga ministrica.

Igor Šoltes | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič

Sumljivo ji je tudi, da so trije ljudje z njenega ministrstva ter generalni sekretar stranke Žibert, vsi naj bi bili vpleteni v nakup stavbe na Litijski, decembra lani v roku 12-ih ur menjali telefone. "11. decembra sem najprej na Signalu zaznala sporočilo, da se je varnostna številka mojega kontakta Klemna Žiberta spremenila. To običajno pomeni, da je oseba zamenjala telefonski aparat. Začelo me je čuditi, ko je naslednje jutro po vaši prvi Tarči in mojem nastopu tukaj zgodaj zjutraj enako sporočilo o spremembi varnostne številke prišlo tudi za državnega sekretarja Igorja Šoltesa in le malo za tem tudi za generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča," je ministrica povedala na včerajšnji Tarči. Državni sekretar stranke Igor Šoltes je pojasnil, da je o menjavi telefona zaradi težav s starim razmišljal že več mesecev, da pa "tajming menjave res ni bil primeren". Švarc Pipan naj bi vprašanje glede sumljivih menjav telefona večkrat zastavila tudi Žibertu, ki pa ji ni odgovoril. Poudarja tudi, da tega vprašanja ni bilo pripravljeno razčistiti niti predsedstvo SD. 

"Izjave in reakcije vodstva SD v zadnjih dneh govorijo same zase, vsa živčnost, panika, tudi agresivnost, obtožbe o lažeh, manipulacijah, sedaj pa že absurdne obtožbe, da skušam jaz počistiti z dokumenti. Zakaj bi potem sedela tukaj?" glede obtožb SD, da z mesta ministrice noče odstopiti, ker skuša sama počistiti domnevno obremenilno dokumentacijo, odgovarja Švarc Pipan. "Če se bodo te obtožbe nadaljevale, bo treba premisliti o kakšnih ukrepih," dodaja. 

Predsednik vlade Golob je napovedal, da se  bo glede odstopa ministrice odločil, ko se vrne iz Bruslja, kjer se udeležuje vrha voditeljev EU. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 00:20 03.februar 2024.

    Odlično Dominika. Končno nekdo s pokončno držo brez nahrbtnika nabasanega z lažmi v stranki SD. Seveda so v lisičjem brlogu sedaj nervozni, ker se bojijo za lastne riti. Upam, da posledično še kdo vidi, da se za imenom socialni demokrati ...prikaži več skriva vse kaj drugega, kot dejanski pomen teh dveh besed, ki služita le kot kamuflaža dejanskemu namenu stranke.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 23:09 02.februar 2024.

    https://www.24ur.com/novice/slovenija/ministrici-zaradi-grozenj-odrejeno-policijsko-varovanje.html

  • Toma 17:57 02.februar 2024.

    Jadna Pipika…