Slovenija
23316 ogledov

Ta SMS naj bi potopil sekretarja SD, Golob: Soočenje je bilo zoprno

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
To naj bi bil dokaz, ki ga ima ministrica Švarc Pipan glede vpletanja stranke SD v nakup stavbe za potrebe ministrstva.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je prst zaradi spornega nakupa stavbe na Litijski cesti usmerila v nekatere člane SD, predvsem v glavnega tajnika Klemna Žiberta, in jih obtožila laganja in spletkarjenja za njenim hrbtom. N1 objavlja SMS sporočilo, ki naj bi dokazovalo, da se je SD vpletal v nakup stavbe. Vmešavanje glavnega tajnika SD je po oceni ministrice nezakonito in nesprejemljivo ter odpira vrata sistemski korupciji.

Kaj piše v sporočilu?

Glavni tajnik stranke Žibert je SMS poslal šefu kabineta pravosodne ministrice Žigi Čepetu 18. decembra lani, ko je bil na dopustu v Aziji. Ta naj bi ga posredoval Švarc Pipan ona pa ministru za finance. V SMS je zapisal, da so strokovne službe uskladile gradivo za nakup stavbe, ki ga je treba "izpeljati še ta teden". 

Žibert je v SMS-sporočilu, med drugim zapisal, da gre pri nakupu sodne stavbe za zadevo, ki jo je treba izpeljati nujno, saj rešujejo perečo problematiko pomanjkanja prostora za upravno sodišče. Poudaril je še, da je nakup zelo ugoden ter da ga je treba izpeljati še ta teden. Čepe je v odgovoru potrdil, da je SMS posredoval ministrici, ki naj bi se skušala dogovoriti z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem. 

Žibert: Pravosodna ministrica me je prosila za pomoč

Ob tem Žibert, ki je SMS sam poslal N1, pojasnjuje, da so ga v tistem času z ministrstva za pravosodje klicali večkrat, saj je najprej kazalo, da bo finančno ministrstvo prispevalo manjkajoči denar za nakup, nato pa, da tega ne bo storilo. "S strani ekipe ministrice Švarc Pipan sem bil zaprošen za pomoč, kako postopati v konkretni situaciji, da bi lahko izpeljali za ministrstvo pomemben projekt, ki so ga pripravljali leto dni," je za N1 dejal Žibert. 

Švarc Pipan naj bi na ponedeljkovi seji predsedstva SD trdila, da ji Čepe Žibertovega SMS-sporočila ni preposlal. Predsednica SD Tanja Fajon je potrdila, da glavni tajnik SD spremlja projekte in delo ministrstev, a da končne odločitve sprejemajo predstojniki ministrstev. 

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Predsednik vlade Robert Golob, ki je danes v Bruslju, je sporočil, da bo odločitev o usodi ministrice sprejel, ko se vrne v Slovenijo. Povedal je tudi, da sta se v njegovi prisotnosti soočili Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan. "Moram reči, da je bilo kar zoprno," je povedal za Dnevnik. "Moja dolžnost je, da pridobim več podatkov. Najhuje, kar bi se lahko zgodilo je, da bi odreagiral prehitro, potem pa bi se izkazalo, da so obtožbe v velikem delu resnične," je dodal Golob.  

Žibert je pojasnil, da ima vsak torek kolegij, na katerem so prisotni vodja poslanske skupine in nekateri drugi poslanci SD ter šefi kabinetov in državni sekretarji ministrstev, ki jih vodijo ministri iz vrst Socialnih demokratov. Na teh kolegijih se, tako Žibert, pogovarjajo o prioritetah in projektih resorjev, ki so v rokah Socialnih demokratov. In to se mu ne zdi sporno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 53
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:45 02.februar 2024.

    Sami s sabo imajo toliko dela,da za nas zmanjka časa in denarja,in to mi volimo,smo pa res voli

  • Idioti 21:20 01.februar 2024.

    Ne bo druge , da jaz sam ustanovim Komunistično partijo Slovenije , ker se samo na tak način , lahko rešimo lopovov in probisveta , ki se je zatekel v Socialne Demokrate ! Tam kjer bo čast prva in ne denar !

  • www 20:20 01.februar 2024.

    Fajonko najbolj peče, da Pipanca ne uboga stranke. Ne sekira se za pravne norme, za postenje in take neumnosti. Ampak da ne uboga stranke... torej po fajonkino je stranka nad zakonom. Kot sđs, kot nsi, kot vsi, ocitno. Zdaj vidimo, ...prikaži več da ne smemo volit nikogar vec, vsi so pujsi.