Slovenija
8995 ogledov

Drama glede Švarc Pipan, Golob namerava zadevi priti do dna

Robert Golob Žan Kolman/KPV
Premier Golob je napovedal, da se bo podrobneje seznanil z obtožbami, ki jih je izrekla Dominika Švarc Pipan. V SD zahtevajo, da jo Golob razreši.

Predsednik vlade Robert Golob je pred koalicijskim vrhom komentiral dogajanje okoli ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. S strani SD je prejel uradni predlog za ministričino razrešitev, po tem pa se še večkrat sestal z vsemi političnimi akterji zgodbe in bil navzoč na nekaterih njihovih soočenjih. Sestal naj bi se ločeno tako s predsednico SD Tanjo Fajon kot ministrico Švarc Pipan pa tudi z obema skupaj. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja z njimi nadaljeval, dokler bo treba, je dejal.

Na koalicijski vrh so z zamudo prišli tudi poslanci in ministri SD, z izjemo Dominike Švarc Pipan.

Tanja Fajon | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
Ob odhodu s seje vlade je predsednica SD Fajon dejala, da obtožbe, ki jih je izrekla Dominika Švarc Pipan, presegajo vse meje dobrega okusa. "Nad ministričinim kazanjem s prstom na druge, neprevzemanjem odgovornosti, manipuliranjem in tudi laganjem, sem globoko razočarana in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena," besede Fajon navaja N1. Kot laž je označila očitek, da pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih.

Kako bodo v stranki ukrepali v nadaljevanju, še ni jasno. Ni izključena niti možnost, da bo podan predlog za izključitev Švarc Pipan iz stranke.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han meni, da bi moral premier Golob spoštovati željo stranke SD po razrešitvi ministrice. Od ministrice bi Han pričakoval, da bo prevzela politično odgovornost. Ob tem je dejal, da pričakuje, da bo vprašanje korupcije razrešeno, vendar morajo to ugotoviti pristojne institucije.

Vrtovec: "To jaz prvič vidim v tej državi"

V opozicijski NSI menijo, da bi morala ministrica odstopiti. "Agonija se vleče že štiri tedne, jasno je, da je ministrica tukaj objektivno odgovorna, gre pa tudi za kolektivno odgovornost vlade, ki je podprla sklep o nakupu stavbe," je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Vrtovec meni, da je, ko izgubiš kredibilnost v tolikšni meri, kot se je to zgodilo ministrici, pred tabo samo še odločitev o odstopu. "Ne samo sprejem objektivne odgovornosti brez odstopa, to jaz prvič vidim v tej državi," je dejal.

Žalosti ga, da se celotna krivda meče na uradnike. Sam namreč trdi, da imamo v državi dobre uradnike, za pravilne odločitve pa morajo poskrbeti vodstvene strukture ministrstva. "Če neki uradniki delajo po svoje, ti pa si resorni minister, kot kaže, ne obvladuješ resorja," je dejal.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan Flickr

Ministrica Švarc Pipan pravi, da prevzema objektivno odgovornost za nakup stavbe na Litijski cesti, vendar zaradi tega ne bo odstopila. Meni, da gre pri nakupu omenjene stavbe za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Šlo naj bi za posamezne uradnike ministrstva in tudi člane stranke SD.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 80
  • andrija 05:03 01.februar 2024.

    rešil se bo ministrice iz sd da bo lahko nastavil nekoga iz svoje stranke

  • andrej084 00:00 01.februar 2024.

    Korito je prazno, denar potalan nvo-jem, Slovenija se zadolžuje za projekte nvo, zraven pa dela katastrofalne napake. Prasci in svinje se prerivajo okoli korita, ker ni hrane, so se začeli gristi med seboj. Delovni ljudje to gledajo, nekateri ne razumejo, ...prikaži več največji idioti, ki se tukaj oglašajo pa krivdo valijo na vse druge, na prave osebe ne pokažejo. Politiki so popolnoma uničili državo, nič več ne deluje, ne zdravstvo, ne sodstvo, ne skrb za upokojence, vse so zafurali.

  • lojs 20:14 31.januar 2024.

    po vsem tem dreku, ko smo priča razmetavanju NAŠEGA denarja, bi bilo treba marsikaj raziskat ... nič marsikaj, pod točko 1 naj se ugotovi, kakšno izobrazbo ima ta žirafa in kdo ji je dal diplomo, baje ima celo dr. ... ...prikaži več DR česa? ... res me zanima, če je kdo že srečal pravnika, ki smatra, da njegov podpis nič ne šteje ... to je prva naloga tega primorca ... in potem bo primer zaključen v sekundi, brez točke 2