Slovenija
27 ogledov

Pozor: možni snežni zameti

Horjul sneg
1/25
bralka
Ponoči močno sneženje, Arso opozarja pred snežnimi zameti. Tovorna vozila izločajo na vseh krakih avtoceste.


Izločajo vsepovsod

Na primorskem in dolenjskem kraku avtoceste v obe smeri izločajo vsa tovorna vozila in ne samo tista, ki so namenjena v Italijo. Na gorenjski in štajerski avtocesti pa tovorna vozila v smeri Ljubljane.

Kljub temu je bil zaradi zdrsov tovornjakov po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PiC) promet oviran med Senožečami in razcepom Nanos v smeri Ljubljane. Na tem območju imajo največ dela tudi Darsovi delavci, ki med Postojno in Senožečami plužijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi.


Polna počivališča in odstavni pasovi

Dars že ponoči po vsej državi iz prometa začel izločati tovornjakarje, saj so zaprti nekateri mejni prehodi. Zaradi sneženja v Italiji se izločanjo vsa tovorna vozila nad 7,5 tone, namenjenih proti Italiji na prehodih Vrtojba, Fernetiči in Škofije, pred cestninskimi postajami Dane, Log in Kompolje ter na počivališčih Barje, Zaloke, Starine in Polskava.

Za težka vozila je zaprt tudi mejni prehod z Madžarsko, zapirali pa naj bi jih tudi Avstrijci. "Izločali jih bomo še jutri do popoldneva, ko naj bi nehalo snežiti, če ne bodo odprli meje. Tole izločanje je kar precejšnje. Na Primorskem pa so možne tudi težave za osebna vozila, če ne bodo imeli ustrezne opreme. Naj ne gredo na pot, če ni nujno," je za nas povedal Andrej Sever z Darsa.

Po državi na odstavnih pasovih ali počivališčih je tako že popoldne stalo več kot 1800 tovornjakov.

Pomagala bo civilna zaščita

Pri deljenju napitkov in hrane bodo pomagali tudi gasilci in pripadniki Civilne zaščite. V pripravljenosti bodo tudi v nočnem času in jutri.

Snežilo bo do četrtka

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo na močno sneženje in snežne zamete. Ponoči bo sneženje zajelo celotno državo, najmočnejše pa bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

"Ponoči nas bo prešla vremenska fronta. V drugem delu noči, zjutraj in dopoldne bo močneje snežilo. Padavine se bodo razširile nad vso državo. Količina padavin bo do jutri zvečer največja na območju Julijskih Alp, Notranjske, Postojnske in Ilirske Bistrice, se pravi v hribovitem predelu zahodne Slovenije. Tam lahko zapade med 25 in 50 centimetrov suhega snega. Na skrajnem vzhodu države pričakujemo 15 centimetrov, v osrednjem predelu države pa med 20 in 30 centimetrov snega," je za nas povedal meteorolog Benedikt Strajnar.

Sneženje se bo z občasnimi prekinitvami predvidoma nadaljevalo do vključno četrtka. V notranjosti bo zapadlo še dodatnih 10 do 25 cm snega, so še zapisali na Arsu.

Komentarjev 2
  • Žvižgač 21:21 11.februar 2013.

    Dobro so odločili, da so jih zaustavili, ko je bila še suha cesta, ker sedaj, če zapade kaj konkretnega nam bodo pomagali do svežega in čistega zraka.Nam prej hlače dol padejo, preden Italijan pomisli, da bi nas nabrisal. Tisti, ...prikaži več ki se je tako odločil, bi moral tovornjakarnje kuhati čaj in zaplesati striptiz na štangi.

  • feferon 14:41 11.februar 2013.

    naj ga bo 2 metra, da ne bodo mogli ven iz parlamenta, dokler se ne zmenijo kaj pametnega