Slovenija
48562 ogledov

Pozor, za oddajo tega obrazca ni več veliko časa

račun, položnica, denar Profimedia
Bliža se čas, ko bodo morali posamezniki, ki vzdrževanih družinskih članov niso uveljavljali na mesečni ravni, oddati obrazec za leto 2022. Preverite, do kdaj je potrebo oddati vlogo, da ne zamudite roka za oddajo.

Vzdrževani družinski člani (VDČ) so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali (npr. starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni v Fursovem pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja.

Zavezanec se lahko odloči, da bo vzdrževanega družinskega člana uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, a mora pri tem izpolniti poseben obrazec pri svojemu delodajalcu (Obvestilo o uveljavljanju olajšave za družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine).

Oddajanje obrazca VDČ preko eDavkov je v zadnjih letih poraslo iz 66.762 oddanih VDČ v letu 2018, na 153.154 VDČ v letu 2021. Porast v letu 2021 v primerjavi z letom 2018 je tako kar 129 %.

Če tega niste storili, potem imate možnost, da vzdrževanega družinskega člana prijavite "za nazaj". A pozor: roka za oddajo vloge se razlikujeta. Tako imate, v kolikor jo boste vlagali po navadni pošti, čas le še do 6. februarja (običajno je datum postavljen 5. februarja, toda ker letos pade na nedeljo, se lahko vloga v papirnati obliki odda do 6. februarja). Tisti, ki boste vlogo oddajali preko portala eDavki, pa imate čas do 20. februarja, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog, pojasnjujejo na Fursu

Olajšave za vzdrževanega družinskega člana Za leto 2022
Za prvega vzdrževanega otroka 2.510,03 €
Za drugega vzdrževanega otroka 2.728,72 €
Za tretjega vzdrževanega otroka 4.551,10 €
Za četrtega vzdrževanega otroka 6.373,48 €
Za petega vzdrževanega otroka 8.195,86 €
Za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 9.094,90 €
Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.510,03 €


Pomembno: Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana, sporočajo s Fursa. 

Kdo od staršev uveljavlja olajšavo? 

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za VDČ, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. Preprost nasvet, ki velja že vrsto let, je ta, da se običajno najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima višjo plačo. V kolikor bi olajšavo rada uveljavljala oba, pa na Fursu predlagajo, da si starša čas uveljavljanja razdelita tako, da njuna vsota ne preseže 12 (različnih) mesecev (npr. vsak po 6 mesecev: en starš za obdobje 1–6, drugi starš za obdobje 7-12).

Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica) za skupni čas uveljavljanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.