Slovenija
17 ogledov

Prah izpraznil postelje

Zaradi zaprtja zračnega prostora so pletne turiste čakale zaman. (Foto: Špela Mo Žurnal24 main
Dva tisoč. Ob toliko nočitev blejski hotelirji zaradi zapore zračnega prometa.

“Naravna katastrofa je najbolj prizadela prav Bled, saj imamo veliko letalskih gostov. Udarec narave smo močno občutili, katastrofa pa bi bila, če bi se to ponavljalo,” je o posledicah zaprtja zračnega prostora zaradi vulkanskega prahu pred dnevi dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled.

200 tisoč evrov so zaradi izpadlih nočitev izgubili v Savinih hotelih na Bledu.

Letalskih gostov, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike (ZDA), Rusije, Velike Britanije (VB), Izraela, Francije, Japonske in Irske, je na Bledu okoli 40 odstotkov, zato je blejsko turistično gospodarstvo udarec, ko so na večini evropskih letališč letala ostala na tleh, zelo občutilo. “Kazalo je, da bo april dober, vendar so nam dobre rezultate odnesle omenjene težave. Turizem je nadvse občutljiva dejavnost, v kateri je negativni učinek naravnih katastrof takojšen; tistega, kar izgubiš, nikoli ne nadoknadiš,” je poudarila Štravs Podlogarjeva.

V Sava hotelih Bled (SHB) so imeli okrog 1.200 nočitev manj, kar po besedah Fedje Pobegajla, direktorja SHB, pomeni izgubo 200 tisoč evrov. Z organizatorji kongresov, zaradi odpovedanih so izgubili tisoč nočitev, se dogovarjajo, da bi jih izvedli maja ali junija, kljub temu pa bodo v SHB škodo izjemno težko pokrili.

Zaprosili bodo za subvencije
“Predvsem je bil velik izpad gostov iz VB, ZDA in Japonske, ki pa se ne bo poznal le pri nočitvah, pač pa tudi pri zunajhotelski porabi, zato bo škoda še veliko večja. Po prvomajskih praznikih bomo zbrali točne podatke in ministrstvo za gospodarstvo zaprosili za subvencijo,” je pojasnila direktorica Turizma Bled.

V Bohinju je več domačih

Zasedenost
Praznični konec tedna. Jutri in v nedeljo bodo blejski hoteli zasedeni od 70- do stoodstotno, prevladujejo Nemci, Italijani, Hrvati, Srbi in Japonci, slovenskih gostov pa bo okoli deset odstotkov. V blejskem kampu pričakujejo od 500 do 600 gostov. Hoteli v Kranjski Gori bodo zasedeni 50-odstotno, hotel Alpina bo zaprt, od ponedeljka tudi hotel Kompas, bohinjski hoteli pa bodo med prazniki zasedeni od 50- do 70-odstotno.

Manj škode je zaprtje zračnega prostora povzročilo bohinjskemu turizmu, kajti kot je dejal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, pri njih ni veliko letalskih gostov. “Prevladujejo slovenski, hrvaški, madžarski in nemški gostje, ki pa niso vezani na letala.” Hit Alpinea, največji kranjskogorski ponudnik hotelskih ležišč, je zaradi omenjenih težav izgubil sto britanskih gostov. “Škode bo za okoli 50 tisoč evrov. Pozna se, da imamo kar 70 odstotkov slovenskih gostov,” je povedal Miran Čurin, direktor Hita Alpinee. Sreča v nesreči je bila, da je april za Kranjsko Goro čas nizke sezone – če bi se to zgodilo julija in avgusta, bi bila po besedah Mirjam Žerjav, direktorice LTO Kranjska Gora, to kriza za kranjskogorski turizem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.