Slovenija
12210 ogledov

Dvajset dni pred volitvami Pahorju kaže tako

Borut Pahor Saša Despot
Sedanji predsednik Borut Pahor je dobil močnega protikandidata.

Borut Pahor bi v prvem krogu predsedniških volitev prejel slabih 35 odstotkov glasov, njegov najmočnejši protikandidat je kamniški župan Marjan Šarec, ki bi prejel slabih 23 odstotkov glasov, kaže javnomnenjska raziskava časnika Delo. To pomeni, da bi za izvolitev bil potreben še drugi krog volitev. 

Pahorju in Šarcu, po rezultatih javnomnenjske raziskave, sledita Ljudmila Novak (10,6 odstotka) ter Romana Tomc (9,9 odstotka). Ostali kandidati bi dobili občutno nižjo podporo. Maja Makovec Brenčič bi po omenjeni raziskavi dobila le dva odstotka glasov, medtem ko se rezultati preostalih gibajo okoli odstotka. 

Anketiranci so povedali, da bo njihov ključni kriterij pri odločitvi osebnost (63 odstotkov), nato pa izkušnje (33 odstotkov). Politična pripadnost predsedniškega kandidata se je zdela pomembna za izbiro le sedmim odstotkom vprašanih. 

Kako bi se razpletel drugi krog?

Anketirancem so na voljo ponudili več simulacij drugega kroga. Če bi anketiranci morali izbirati med Pahorjem in Šarcem, bi zmagal Pahor, a ne z absolutno večino. Desetina vprašanih je pri tej izbiri odgovorila, da se v primeru takega para ne bi odpravili na volitve, nekaj pa je tudi še neopredeljenih. Pahor bi proti Šarcu dobil 48 odstotkov glasov. 

Pri simulaciji drugega kroga so ob Pahorju ponudili še Ljudmilo Novak, Romano Tomc ali Majo Makovec Brenčič. Proti Novakovi ali Tomčevi bi Pahor dobil 53 odstotkov, proti Makovec Brenčičevi pa 60 odstotkov glasov. V vseh treh primerih, kjer so simulirali drugi krog z žensko protikandidatko, bi bila neudeležba višja, kot če bi bil v drugem krogu Šarec.

Spletno anketiranje je na vzorcu 500 odraslih državljanov 28. in 29. septembra opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • brencl47 08:27 03.oktober 2017.

    Na žalost slovenceljni še niso dojeli, da ne rabimo manekenskega tumeavgusta, marveč človeka s hrbtenico, ki bo znal neposredno povedati svoje mnenje in kritike1

  • tone15 16:27 02.oktober 2017.

    Mislim da je g. Šarec tisti kandidat, ki ni obremenjen s preteklostjo in sedanjostjo, temveč s prihodnostjo. Ideološka opredeljenost ga postavlja daleč pred vsem proti kandidati na nivo objektivnosti in korektnosti. Tudi hodi v cerkev vendar je njegov odnos do ...prikaži več zgodovine korekten in objektiven.

  • dchello 12:00 02.oktober 2017.

    Dovolj je bilo nesposobnega Borata!

Sorodne novice