Slovenija
18 ogledov

Prepis za 8 milijard

Državne naložbe Žurnal24 main
Vrednost. 
Največje premoženje države je Dars, naložba v NLB je po knjigovodski vrednosti šele šesta.

Ljubljana. Država bo v kratkem v poslovne knjige agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) prepisala 71 družb. Seznam je vlada že odobrila. Skupna knjigovodska vrednost premoženja je osem milijard evrov (to je le malo manj, kot naj bi se letos po načrtu v vsem letu nateklo v proračun države).

Dve družbi v stečaju

AUKN, ki jo vodi Dagmar Komar, bo od države dobila dve družbi, ki sta že v stečaju in je njuna vrednost ocenjena na en evro, ena družba pa še ni bila knjižena.

Pet v zapiranju
Na seznamu je sicer tudi šest rudnikov, od tega pet v zapiranju (Senovo, Idrija, Kanižarica, Zagorje, Žirovski vrh), Slovenska tiskovna agencija (knjigovodska vrednost 171 tisoč evrov) in Regionalna razvojna agencija Celje. Dobrih pet milijonov evrov je vreden tudi študentski dom Korotan na Dunaju. Javno podjetje Uradni list je vredno le malo manj kot pet milijonov. Več kot deset milijonov je na papirju vrednih 27 podjetij, več kot milijon pa 43.

NKBM pod vodo
Cena. Knjigovodska vrednost delnic NKBM v lasti države je 123 milijonov evrov. Na borzi bi lahko svojih malo manj kot 11 milijonov delnic država v petek prodala za približno 76 milijonov evrov, kar je za 47 milijonov evrov manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.