Slovenija
2035 ogledov

Presenetilo vas bo, kdo največ kupuje na spletu

spletno nakupovanje Profimedia
Spletno nakupovanje je pri Slovencih vse bolj priljubljeno.

Na sončni strani Alp je opazen velik porast pogostosti spletnega nakupovanja, je bilo ugotovljeno v okviru raziskave v sklopu regionalnega E-commerce tekmovanja Web Retailer Award 2022 in konference E-commerce Jam. V raziskavi je sodelovalo 1.976 potrošnikov.

V raziskavi, ki sta jo družno opravila Valicon in platforma Ceneje.si, je 76 odstotkov vseh vprašanih nakupovalo v spletnih trgovinah. Le štirje odstotki uporabnikov interneta še niso kupili ničesar na medmrežju.

Spletno nakupovanje, spletni nakup, splet, nakupovanje, šoping, kreditna kartica Slovenija Toliko v povprečju zapravimo Slovenci

Najbolj priljubljeni artikli so oblačila, obutev in modni dodatki. Največ spletnih kupcev pripada "generaciji X", torej starejšim od 45 let. Povprečna vrednost nakupa se je letos dvignila na 104 evre.

Poleg oblačil, obutve in dodatkov se na medmrežju pogosto kupuje elektronska oprema ter izdelki za dom in vrt. Pri slednjih povprečni nakup stane 181 evrov.

spletno nakupovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Segment živilskih trgovin je na spletu še vedno majhen, a prav tako v porastu. Delež nakupov v domačih spletnih trgovinah je od 2019 narasel s tri na osem odstotkov, vrednostno pa z dveh na pet odstotkov.

43 odstotkov spletnih nakupov je bilo izpeljanih prek mobilnega telefona in 50 odstotkov prek prenosnika ali namiznega osebnega računalnika.

Zanimiv trend se je pokazal v zadnjih treh letih, slovenski kupci vse bolj zaupajo domačim trgovinam. V času ukrepov proti širjenju coivda-19 je delež nakupov v tujih trgovinah padal: v 2019 je bilo v tujih trgovinah zaključenih 36 odstotkov, v 2020 26 odstotkov, v 2021 16 odstotkov in letos le še 14 odstotkov nakupov.

Komentarjev 1
  • Toma 17:17 05.december 2022.

    Bogi reveži! Praktično vso tehnično blago kupujem tam kjer je najceneje in povprečno duplo več na mesec.