Slovenija
42460 ogledov

Presenetljivo: Iz te države smo lani posvojili več otrok kot iz Slovenije

Temnopolt dojenček Profimedia
Novi podatki o posvojitvah in priznanju očetovstva.

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo lani v Sloveniji evidentiranih 40 posvojitev otrok. Od tega je le 17 otrok že pred tem živelo v Sloveniji, 23 pa v petih drugih državah. Kar 18 otrok je prišlo iz Sierre Leone, torej več kot iz Slovenije.

Kot navajajo številne bodoče matere, je v Sloveniji največja ovira to, da otrok za posvojitev ni dovolj ter da si lahko biološka mati v roku enega leta premisli.

Sierra Leone poleg Etiopije velja za državo, ki je zelo odprta za posvojitve otrok. Majhna afriška država ima sicer visoko stopnjo revščine in politične korupcije.

30 otrok so posvojili pari, pri sedmih posvojitvah je bil posvojitelj zakonec oziroma partner otrokovega biološkega starša, tri otroke pa je posvojila ena oseba, kažejo podatki.

Kako pa je s priznanjem očetovstva?

Priznanje očetovstva je bilo v lanskem letu podano za 10.423 otrok, največ, kar 84 %, še pred rojstvom teh otrok. Kot ugotavljajo na SURS, je bil ta delež najvišji doslej. 12 % očetov je to storilo v prvem mesecu po rojstvu, pri 99 % otrok pa v prvem letu starosti.

Najstarejši "otroci", katere so očetje priznali, so bili stari že več kot 40 let. 

Priznanj očetovstva je bilo za 236 oz. za 2 % več kot leto prej, povprečna starost očetov, ki so podali priznanje, pa je bila 33,8 leta.

Za 36 otrok je bilo v 2021 v ustreznem postopku ugotovoljeno očetovstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • kapibara1 16:36 29.junij 2022.

    SEm bil v tej košari!!! Pa na srećo dobil po 3 postupki IVF lepo pončko ! Hvala bogu, da je premalo otrok ! To pomeni, da jim imajo straši radi.. da niso fabrka za razplod.. Da pa černce posvajajo, je ...prikaži več pa nebuloza zakompleksanih staršev, kot da jih ni nekje bližje..

  • jakec1575 14:42 29.junij 2022.

    Kolikim otrokom v reji je Primc placal boljse zivljenje? To je vprasanje vredno odgovora.

  • Boschtjan Zupanchich 13:44 29.junij 2022.

    Norci niti tega ne vedo, da se z mešanjem ras ustvarjajo Nove bolezni pri Človeštvu !!! ! !!! Ampak, samo Zlobni ljudje se gredo tega Raznarodovanja !!! ! !!!