Slovenija
142 ogledov

Previdno pri nakupu kuponov

računalnik
1/2
Saša Despot
Tržni inšpektorat obravnava podjetje Areafin skupina s sedežem v Kopru, ki ponuja kupone za nakup različnega blaga.

Tržni inšpektorat je prejel več prijav zoper podjetje Areafin skupina s sedežem v Kopru, ki preko spletne strani http://www.popusti2.si/ ponuja kupone za nakup različnega blaga. Prejeli so namreč kar nekaj prijav zaradi težav pri unovčevanju kuponov, zato potrošnike pozivajo k previdnosti.

Podjetje Areafin skupina na omenjeni spletni strani ponuja kupone s popusti na različno blago, pri čemer v določenih primerih kot prodajalec blaga nastopa prav to podjetje, ki upravlja s spletno stranjo in prodaja kupone, v drugih pa različna tuja podjetja, so danes sporočili z inšpektorata.

Inšpektorat je prejel tudi prijave potrošnikov, ki so nakupovali na spletni strani toprabat.com. Kljub temu, da so spletne strani v slovenskem jeziku, je iz splošnih pogojev poslovanja razvidno, da gre za prodajalca s sedežem v Veliki Britaniji.

Kupone unovčili, blaga niso dobili

Do težav je prišlo, ko so potrošniki kupili kupone za različno blago, npr. nastavke za britvice ali fritezo, jih unovčili, vendar blaga v obljubljenem roku niso prejeli. Tisti, ki so zaradi zamude pri dobavi zahtevali vračilo denarja, tega niso prejeli, težave pa imajo tudi pri vzpostavitvi kontakta s prodajalcem kuponov, pojasnjujejo na inšpektoratu.

Vse morebitne kupce - tako potrošnike kot tudi podjetja - zato pozivajo k previdnosti pri nakupu kuponov prek omenjene spletne strani. Opozarjajo tudi, da je vse več primerov, ko gre za prodajalce kuponov s sedežem v tujini, pa tudi primerov, ko kupone sicer prodajajo podjetja s sedežem v Sloveniji, vendar ima prodajalec blaga, za katerega je bil kupon kupljen, sedež v tujini.

Po pomoč tudi na Evropski potrošniški center

Če gre za podjetje s sedežem v drugi državi članici EU, inšpektorat potrošnikom svetuje, naj se v primeru težav s tujim podjetjem za pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center, če gre za podjetje s sedežem izven EU, pa potrošnikom večinoma preostane le sodna pot.

Slovenski potrošniki imajo poleg tega v primeru spora s podjetjem iz druge evropske države v skladu z uredbo EU pred slovenskim sodiščem možnost sprožiti postopek v sporih majhne vrednosti. V Sloveniji so sodišča, pristojna za odločanje v teh postopkih, na prvi stopnji okrajna sodišča za civilne zadeve in okrožna sodišča za gospodarske zadeve, so še pojasnili na inšpektoratu.

Komentarjev 2
  • realna 13:46 21.januar 2014.

    Pazite se tudi 1nadan.si - iste fore.

  • speris 19:40 20.januar 2014.

    zgleda da ta se po 10 letih ne zna bit posten.. kje se najdejo taki ljudje..http://nepremicnine.maestral.20megsfree.com/