Slovenija
18 ogledov

Pri nas zbrali le 7 podpisov

Kliknite na tabeli za povečavo. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Deklaracija. V EU jo je podpisalo 6.971 posameznikov in 100 organizacij.

Etika. Deklaracijo za enako obravnavo vseh pacientov, tudi nelegalnih priseljencev, je v Sloveniji podpisalo le sedem zdravnikov. Podpisniki so v glavnem tisti, ki delajo pro bono v eni od dveh ambulant, kjer se zdravijo ljudje brez zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji.

"Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Gordana Živčec Kalan je imela do spremembe zdravstvene sistema zelo odklonilno stališče," je za Žurnal24 povedal Franci Zlatar iz Slovenske filantropije, ki je slovenske zdravnike spodbujala k podpisu deklaracije.

Vse več espejev
Brezplačno zdravljenje. "Ko smo pred devetimi leti začeli, smo mislili, da bomo pomagali brezdomcem, zadnja tri leta pa prihaja vse več samostojnih podjetnikov v dolgovih in brezposelni tujci," pravi socialna delavka v ljubljanski ambulanti Pro Bono Alenka Ugrin Vatovec.

S to so zdravstveni delavci in organizacije po vsej Evropi Evropsko komisijo in države članice pozvali, naj zmanjšajo neenakost med pacienti.

Zavezuje nas že kodeks
Imamo kodeks medicinske deontologije, ki je za zdravnike bolj zavezujoč kot deklaracija, ki jo sicer podpiramo, a ne vidimo smisla, da bi jo podpisovali. "Razlik med pacienti ne sme biti," pravi tiskovni predstavnik ZZS Valentin Hajdinjak.

"Glede tega sicer že dlje razpravljamo tudi z ministrstvom za zdravje, ki nam ni pripravljeno prisluhniti. Kaj je nujni primer, je pogosto prepuščeno oceni posameznega zdravnika; nekateri so bolj naklonjeni pomagati, drugi bolj varčujejo. Medicinske sestre prosilce za azil pogosto odpravijo, ker jih ne razumejo," je pojasnil Zlatar. Pojasnila ministrstva še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.