Slovenija
22 ogledov

Pri sedmih letih na splet

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Otroci v Evropi začenjajo uporabljati svetovni splet pri sedmih letih. Vse več otrok pa ima svoj profil na spletu že pred rojstvom.

Vseevropska raziskava o uporabi interneta pri otrocih je pokazala, da začnejo otroci v Evropi internet uporabljati povprečno pri sedmih letih. Vsak osmi otrok ima pri tem slabe izkušnje, otroci pa pri uporabi medmrežja nimajo dovolj veščin in samozavesti.

V Sloveniji do svetovnega spleta dostopa doma 97 odstotkov otrok. 59 odstotkov jih ima dostop v svoji sobi, več kot polovica pa za povezavo s spletom uporablja mobilni telefon ali drugo prenosno napravo.

Vsak dan ali skoraj vsak dan uporablja splet 74 odstotkov slovenskih otrok. 5 odstotkov otrok v Evropi (v Sloveniji 6 odstotkov) je povedalo, da so doživeli nadlegovanje prek spleta.

Na spletu že pred rojstvom
Vse več otrok ima že pred rojstvom svoj profil na internetu. Kot je pokazala študija proizvajalca programske opreme AVG, ima v Nemčiji že skoraj 75 odstotkov otrok svoj "spletni odtis", še preden shodijo.

V študiji je sodelovalo 2200 mater iz ZDA, Kanade, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Španije, Avstralije, Nove Zelandije in Japonske.

Številni otroci že ob rojstvu dobijo "popotnico" v obliki naslova elektronske pošte in fotografij na spletu, že prej pa njihovi starši na spletu objavljajo ultrazvočne posnetke ter na spletnih socialnih mrežah sporočajo podrobnosti o nosečnosti.

72 odstotkov nemških mater je priznalo, da so na spletu objavile fotografije svojih otrok, še preden so ti dopolnili dve leti. To je blizu evropskemu povprečju 73 odstotkov, medtem ko v ZDA fotografije svojih malčkov na spletu že pred drugim letom njihove starosti objavi kar 92 odstotkov staršev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.