Slovenija
2515 ogledov

Pri županih, ki so praktično lokalni šerifi, nepotizem, klientelizem, korupcija

Zbrani podpisi Iniciative S Kranj
1/3
Anže Petkovšek Zbrani podpisi Iniciative S Kranj
Predstavniki Piratske stranke in Levice so v državni zbor vložili več kot pet tisoč podpisov za spremembo zakona, s katero želijo doseči omejitev županskih mandatov na dva zaporedna mandata.

"Poziv za omejitev županskih mandatov Slovenija redno dobiva od predstavnikov Sveta Evrope, ki pri nas spremljajo lokalne volitve. Mednarodni opazovalci Slovenijo torej pogosto opozarjajo na nujnost omejevanja mandatov," je ob vložitvi podpisov poudaril Jasmin Feratović iz Piratov in povedal, da so med kampanjo dobili številne informacije o korupciji, zlorabi oblasti in netransparentnem delovanju nekaterih občin: "S to pobudo poskušamo torej nasloviti veliko problemov, zato poslance pozivamo, naj jo vzamejo resno in razmislijo o podpori predlogu."

Župani, ki pobudi Piratov nasprotujejo, močno zavajajo, je še slišati iz vrst Piratov. Po njihovem je, recimo, nepotreben strah, da ne bo kandidatov in kot dober primer navajajo Italijo, kjer se je ob uvedbi takih pravil izkazalo, da je bilo kandidatov kar naenkrat celo več, saj si proti aktualnim funkcionarjem niso upali kandidirati. "Če pa v kateri od manjših občin kandidatov ne bo, je treba razmisliti o združevanju občin, saj jih polovica ne ustreza zakonskim predpisom o številu prebivalcev," je še poudaril Feratović.

Doslej se je do njihove pobude pozitivno odzvala samo stranka Levica, od ostalih parlamentarnih strank pa imajo mešane odzive.

Mirnčani s podpisi zahtevajo upoštevanje volje, ki so jo izrazili na referendumu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“V Levici podpiramo omejitev mandatov županov, ker rešuje problem ‘lokalnih’ šerifov, ki desetletja sedijo na svojih stolčkih. Več mandatov delovanja nekega funkcionarja na izvršilnem mestu pomeni izrazito tveganje za nepotizem, klientelizem in korupcijo," so predlog Piratov pospremili v Levici, kjer podobno kot Pirati dodajajo, da je na drugi strani dovolj kompetentnih kandidatov, a se ti ne odločajo za kandidaturo proti dolgoletnim funkcionarjem, ki so si skozi leta delovanja organizirali lastno promocijsko omrežje, nekateri celo uzurpirali občinsko upravo za svojo lastno promocijo.

V parlamentu se bomo za svojo pobudo borili z vsemi silami, poudarjajo Pirati in predstavnike Svobode spominjajo, da so bili v parlament izvoljeni tudi zaradi predvolilnih obljub, ena takih je bila omejitev mandatov na dva, tudi za župane: "Mi jim torej pomagamo, da svojo obljubo izpolnijo, to so dolžni volivcem. Z gotovostjo lahko rečemo, da so svojo podporo našemu predlogu dali tako levi kot desni volivci in tudi vsi vmes. Veliko glasov pa so dali tudi državljani, ki ne živijo v Sloveniji. Iz tega lahko sklepamo, da odhod naših državljanov v tujino, ni samo ekonomsko pogojen."

Komentarjev 7
  • Idioti 10:15 21.junij 2023.

    Nikoli več od mene glasu Levici , pa so ga kasiral vse od 91.

  • miho 13:35 20.junij 2023.

    Mogoče bi lahko spremenili statut nekaterih bolj normalnih občin, nikakor pa ne ustavo.

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:32 20.junij 2023.

    212 občin imamo,to je problem ,saj župana voli narod in to je to,samo totalno preveč občin je ,pa saj davkoplačevalci samo za javno blagajno delamo ,ki ni konca ne kraja