Slovenija
17 ogledov

Pridelamo premalo

češnje otroci Regijska razvojna agencija
Kupujmo goriško. Želijo spodbuditi h kupovanju lokalne hrane.

V Sloveniji pridelamo le okoli 37 odstotkov prehrane za lastne potrebe; največji primanjkljaj je pri zelenjavi, hkrati pa potrošniške analize kažejo, da smo bolj naklonjeni v Sloveniji pridelani hrani.

Na policah še premalo domačih

“Lokalno in sezonsko sadje in zelenjava sta najbolj zdrava, opozarjajo strokovnjaki, zato bomo s projektom Kupujmo goriško poskušali delovati na več ravneh – na eni strani bi radi povečali porabo domačih pridelkov, torej bolj ozavestili potrošnike, kakšno hrano naj kupujejo, na drugi strani pa bi radi povečali obdelovalne površine in samooskrbo lokalnega prebivalstva.

Poskušali se bomo povezati tudi s šolami in lokalnimi ponudniki hrane, da bi bilo na krožnikih naših otrok čim več lokalne hrane. Nekatere trgovske verige sicer že zdaj promovirajo domače izdelke, vendar je teh na naših prodajnih policah še vedno občutno premalo.

Prav tako bomo poskušali bolj ozavestiti gostince, da bi ponudili goriške pridelke,” razlaga Črtomir Špacapan iz regijske razvojne agencije za severno Primorsko, ki vodi projekt Kupujmo goriško.

Za njegovo izvedbo so dobili skoraj 90 tisoč evrov; 79 odstotkov sredstev je iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – programa Leader.

Nova prodajna mesta

V sklopu projekta bodo poskušali tudi povezati lokalne pridelovalce in živinorejce, ki jih je po grobi oceni na Goriškem več kot tisoč.

V njegovem okviru bodo popisali vse lokalne ponudnike ter oblikovali vodnik po ponudbi lokalnih pridelkov in izdelkov; izdelana bo enotna marketinška podoba, med drugim pa bodo vzpostavili urejena prodajna mesta ter povečali prepoznavnost pridelkov in prehrambnih izdelkov na goriškem območju.

Komentarjev 1
  • privat 11:23 20.maj 2012.

    ni domačga...domače hrane....vse je kapitalistični produkt in vseeno je od kot pride ,saj ga uvažajo domači ljudje!!