Slovenija
55 ogledov

Primer Salamon prinesel spremembe

"Porodničarstvo je 60 odstotkov znanost, 40 pa umetnost," meni Vasilij Cerar, pr Žurnal24 main
V novomeški porodnišnici so uvedli protokol menjave dežurstev in preiskavo ploda s pH-metrijo, kar naj bi znižalo tveganja pri porodih. Do ločitve porodov na babiške in zdravniške je še daleč.
Renata in Željko Salamon naj bi 21. novembra 2004 v novomeški porodnišnici dobila prvorojenca Aleksa. "Dobili pa smo spomenik na pokopališču, pa sva komaj začela živeti kot družina," je ob začetku obravnave na hodniku novomeškega okrožnega sodišča dejal Željko.

 

Primer Salomon

Sojenje. Desetega marca bo nadaljevanje sojenja in najverjetneje izrek sodbe porodničarjema Stanislavu Mijajloviću in Marjanu Pavlinu ter babici Metki Kovačič, ki jih obtožnica bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, ko je 21. novembra 2004 med porodom umrl Aleks Salamon.

Dopolnjena obtožnica
Obtožnica, ki jo je ta teden tožilec Bojan Avbar na podlagi pričevanj in dokaznega gradiva dopolnil, med drugim babici Metki Kovačič očita, da je brez dovoljenja zdravnika Stanislava Mijajlovića pospeševala porod z umetnimi popadki (syntocinonom), kar je zaradi krčenja maternice poslabšalo preskrbo ploda s kisikom; Mijajloviću, da je ob koncu dežurstva ob 7. uri zjutraj spregledal nočne zapise CTG in sklenil, da lahko s porodom počakajo do prihoda zdravnika Marjana Pavlina . Temu pa, da je skoraj uro zamudil v službo in sprejel napačno odločitev o vakuumskem porodu ter se prepozno odločil za carski rez.

Predaja pri porodnici
Mijajlović in Pavlin sta si tistega jutra dežurstvo predala v knjižnici. "Po tem dogodku smo spremenili protokol predaje dežurstev in med drugim zapisali tudi, da se dežurstvo predaja v porodni sobi pri porodnici, če je ta v aktivni fazi poroda," pove Mirjam Gradecki , predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto.
Babica Mojca Uršič , ki ji je Kovačičeva ob 7. uri predala dežurstvo, je med pričanjem omenila tudi, da Pavlina po telefonu ni mogla priklicati v porodno sobo. "Zdaj imajo v porodni sobi številke mobilnih telefonov vseh zdravnikov. Na stacionarne telefone jih je res težko dobiti, saj dežurni zdravnik pokriva celotno porodnišnico. Mislim, da zdaj ni več težav s tem, da jih ne bi mogle priklicati," pravi Gradeckijeva.

Kot še doda, so uvedli tudi pH-metrijo, pri kateri s posebnim aparatom merijo zakisanost ploda otroka, ki je posledica pomanjkanja kisika. "To je dodatna informacija k CTG, ki je lahko zelo relativen oziroma nenatančen."

Mirjam Gradecki, predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka: “Primer Salamon je prinesel pozitivne spremembe.”
© Mojca Žnidaršič

 
Menjave bodo še
O tem, ali bi bilo mogoče, da bi bila ob porodnici ena ekipa od začetka do konca poroda, Gradeckijeva meni: "Porodničarstvo je v Sloveniji organizirano tako, da porodnice rojevajo v porodnišnicah, kjer se zagotovi dežurna ekipa. Dežurstvo je opredeljeno z urami in ne z delom, tako da tega, da bi nekdo ostal in speljal porod do konca, pri nas ni."

Spremembo na tem področju bi lahko prinesla tudi ločitev na babiški in zdravniški porod, o čemer se v zadnjem času govori tudi v Sloveniji. "Glede tega še nismo tako daleč, čeprav se pogovarjamo tudi na državni ravni. Vemo, da bi bilo koristno, da bi porod spremljala samo babica brez medicinskih intervencij. Bi pa bilo v tem primeru treba tudi zaradi odgovornosti natančno opredeliti in postaviti kriterije, po katerih lahko gre za babiško porodnišnico in tako imenovani babiški porod in kdaj je potem potrebno, da nastopi zdravnik. Mislim in tudi upam, da bo šel razvoj v prihodnosti v to smer," še pravi Gradeckijeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.