Slovenija
69 ogledov

Proti gradnji daljnovoda

daljnovod Shutterstock
Cirkovce–Pince. Kljub 12-letnemu usklajevanju trase civilne iniciative proti.

“Ne samo da smo proti predvideni trasi daljnovoda, zdaj smo proti izgradnji daljnovoda v Občini Gorišnica,” po petkovem zboru občanov pojasnjuje Zoran Vesenjak, predstavnik Civilne iniciative Gorišnica.

Usklajevali so se 12 let

Dvosistemski daljnovod dvakrat 400 kilovatov Cirkovce–Pince, katerega investitor je država, bo postavljen na 264 stebrov v dolžini 80,5 kilometra in bo omogočil povezovanje z obstoječim madžarskim omrežjem. Civilne iniciative doslej niso nasprotovale izgradnji, zahtevale pa so, da teče po drugačni poti. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pojasnjujejo, da je bila izbrana trasa v postopku priprave državnega prostorskega načrta (DPN) plod 12-letnega strokovnega kompromisa ob upoštevanju varstvenih in razvojnih zahtev ter zahtev javnosti, in dodajajo: “Sprejem uredbe o DPN na podlagi veljavne zakonodaje tako predstavlja končno odločitev o umestitvi trase daljnovoda v prostor.”

Možni le manjši premiki

Posebna delovna skupina je proučila morebitna odstopanja od začrtane trase. “Ugotovili so, da so možni in dovoljeni pomiki stebrov v osi daljnovoda 40 metrov ter odstopanja v višini stebrov, in sicer deset odstotkov,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Padla bosta dva objekta

Februarja in marca bo Eles, ki je izvajalec izgradnje, organiziral dneve odprtih vrat v posameznih občinah. Kmalu pa bodo v postopku javnega naročanja izbrali cenilce in tiste, ki bodo na terenu od lastnikov zemljišč, teh je 3.300, pridobivali služnost. “V vplivnem območju, kjer je vpliv elektromagnetnega sevanja večji, kot je dovoljeno, pa se bosta izvedla odkup in odstranitev dveh objektov,” pojasnjujejo pri Elesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.