Slovenija
37 ogledov

Prve prijave, uslužbenci se še lovijo

pometanje Shutterstock
V dveh delovnih dneh je opravljanje dopolnilnega dela priglasilo nekaj deset ljudi.

V vsega dveh delovnih dneh - v petek in danes do pol druge ure - se je na seznam tistih, ki nameravajo opravljati dopolnilno delo, na novo vpisalo 42 posameznikov. Z novim letom so v veljavo namreč stopila določila, ki predvidevajo, da se morajo vsi tisti, ki želijo pri fizičnih osebah opravljati delo varuške, inštruktorja, hišne pomočnice ... registrirati na agenciji za javnopravne storitve.

Registracija, da ne bo sitnosti

Ljubljančanka, ki občasno pelje otroka iz šole na treninge juda, je povedala, da se je registrirala danes, a mora še dopolniti prijavo z nekaj podatki. Na vprašanje, ali je ob prijavi veliko birokracije, odgovarja, da so se bolj lovili uslužbenici na upravni enoti, saj je bila prva. "Prej dopolnilnega dela nisem opravljala, sem pa si šla uredit to, da ne bi imela sitnosti."  Tudi Cvetka Kadliček, ki doslej dopolnilnega dela ni opravljala, pravi, da ji prijava na upravni enoti ni vzela veliko časa. "Za registracijo sem se odločila, ker menim, da je prav. Glede na to, da sem brezposelna, pa bi si želala tudi kakšno dodatno delo."

Vsak mesec nova vrednotnica

Za vse, ki bodo varovali ali inštruirali vaše otroke, je tako potrebno vsak mesec kupiti poimensko vrednotnico za devet evrov, od česar bo šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vsaka vrednotnica pa bo varuški, inštruktorju ali čistilki, ki opravlja osebno dopolnilno delo, prinesel en dan pokojninske dobe. Za vse tiste, ki so imeli dopolnilno delo registrirano že do zdaj, pa velja polletni prehodni rok, v katerem ne bodo potrebovali vrednotnic.

Polletni zaslužek z dopolnilnim delom je omejen na tri povprečne plače oziroma na nekaj več kot 3.000 evrov, letni pa nekaj manj kot 6.000. Kazen za prekoračen zaslužek je izbris iz evidence agencije za javnopravne storitve. Seznam vseh, ki opravljajo dopolnilno delo, pa je javen.

Komentarjev 2
  • Ferluci 15:33 05.januar 2015.

    Pač še ena bedarija 'mavričarjev' več.

  • Papaja Popi 15:16 05.januar 2015.

    Čista oslarija in nategovanje naivnežev.