Slovenija
272 ogledov

Prvi Pahorjev protikandidat veleposlanik Milan Jazbec se predstavi

Milan Jazbec Saša Despot
Da se podaja v predsedniško tekmo, je danes tudi uradno naznanil veleposlanik v Makedoniji in predavatelj Milan Jazbec. Kandidiral bo kot neodvisni kandidat.

Veleposlanik Milan Jazbec bo - kot kaže - skušal igrati na karte, ki dvigajo pritisk nasprotnikom zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja, za katerega se zdi, da ima drugi mandat praktično že zagotovljen. "Predsedniški funkciji bom povrnil državniško držo," je napovedal kandidat in to v predstavitvenem pogovoru utemeljil z besedami, da je predsednik republike resna funkcija, saj je hkrati tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, v izrednih razmerah prevzame tudi krmilo države in v tujini predstavlja državo.

A do začetka jesenske predsedniške kampanje - petletni mandat se predsedniku izteče 23. decembra 2017 - se Jazbec še ne želi neposredno izrekati o svojih protikandidatih. Na predvolilni tekmi pa meni, da bo potrebno zavihati tudi rokave. Sebe je primerjal s športnikom - tekačem, ki bo skušal teči hitreje od svojih protikandidatov: "Hitreje, kot bom tekel, bolj se bo videlo, v čem sem boljši od drugih."

Med literarnimi junaki, ki so mu posebej blizu in lahko iz njih črpa vrednote, je Jazbec izpostavil tudi Martina Krpana, ki je pokončen, odločen in se zna postaviti zase.

"Za Milanom Jazbecem stoji Milan Jazbec"

Veleposlanik bo na predsedniških volitvah kot neodvisni kandidat s podporo 5000 volivcev. Pravi, da za njim ne stoji nihče. "Za menoj stoji Milan Jazbec, kaj več pa ne bi govoril," je na vprašanje o podpori iz ozadja odgovoril Jazbec, ki vlogo predsednika vidi kot državnika, ki povezuje. Nazorsko je sebe opisal kot zmerno osebo.

Stroške predstavitev bo do uradne kampanje financiral sam, nato pa bo računal na prispevke fizičnih oseb.

"Ne predstavljam si, da bi šel v kandidaturo brez soglasja mojega ministra"

Milan Jazbec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veleposlanik Jazbec do začetka uradne predsedniške tekme ostaja v službi veleposlanika v Skopju, nato pa je napovedal, da bo v primeru potrebnih zbranih podpisov mandat vrnil. Kampanjo naj bi do takrat podrejal svojemu delu veleposlanika, ker je s svojo kandidaturo seznanil tudi zunanjega ministra Karla Erjavca, težav s svojimi nadrejenimi zato ne pričakuje. "Ne predstavljam si, da bi šel v kandidaturo brez soglasja mojega ministra – to je Karl Erjavec," je odgovoril Jazbec.

Milan Jazbec, ki je javnosti poznan kot veleposlanik, je lani nastopil mandat v Skopju, pred tem pa je deloval kot veleposlanik v Turčiji, kjer je služil od septembra 2010 do avgusta 2015.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Avatar praufo
    praufo 18:15 20.april 2017.

    prebral se tvoj komentar in razmislil ... ne razumem tvoje zadnjega stavka, da bi plačevali za nič ... no tukaj še malo oklevam, mogoče, bo nedelja dan ko slečem pižamo in si rečem, tale ja pa najboljši ... ampak do volitev je še ...

  • smejka 16:01 20.april 2017.

    Na volitve je potrebno it- nujno.Sicer se zgodi prav to kar želijo.Se pa lahko tudi na volitvah izrazi, da nam ni nobeden po godu.Razmislite ali pa bomo spet plačevali za nič.

  • Plavi-mil 15:45 20.april 2017.

    Kandidat pleničarjev (NOB) niti pod razno ne dobi moj glas, je Pahor še vedno boljši pa še lepši od njega.