Slovenija
12551 ogledov

Tako dolgo bo Janša še 'glavni' na TV Slovenija

RTV Slovenija
1/3
Anže Petkovšek RTV Slovenija
Referendumi, s katerimi je SDS poskušala preprečiti uveljavitev treh zakonov, niso uspeli, a to še ne pomeni, da zakoni že veljajo. Še nekaj časa ne bodo.

Po včerajšnjem referendumu se danes preštejejo še glasovnice, ki so po pošti prispele iz Slovenije. En teden kasneje, 5. decembra po 12. uri, se ugotavlja izid glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Nato ministrstvo za notranje zadeve 13. januarja 2023 pripravi podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja. To je pomembno za točno določitev kvoruma petine volivcev proti, ki mora biti dosežen, da zakon na referendumu pade. Državna volilna komisija nato najpozneje 24. januarja 2023 sprejme poročilo o končnem izidu glasovanja na referendumih.

To poročilo nato Državna volilna komisija pošlje državnemu zboru in predlagatelju referenduma ter ga objavi v uradnem listu. "Državni zbor pa v osmih dneh po pravnomočnosti poročila državne volilne komisije iz 53.a člena tega zakona razglasi odločitev, ki je bila sprejeta na referendumu, in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije," so nam pojasnili na Državni volilni komisiji.

V primeru ponovljenega referenduma o drugem tiru je bila razglasitev referendumske odločitve objavljena v istem uradnem listu kot razglas zakona, 20. julija 2018. Referendum je bil 13. maja. Po analogiji lahko razglasitev zakonov v uradnem listu pričakujemo v prvem tednu februarja.

Minister Luka Mesec je pred desetimi dnevi omenil možnost, da bi morda lahko končne izide imeli že 5. decembra, saj v primeru več glasov za kot proti ne bi bilo treba preverjati kvoruma, a sodeč po pojasnilih Državne volilne komisije take bližnjice ne bo.

Le še ena možnost za zavlačevanje

Edina možnost za zavlačevanje uveljavitve zakonov je še pritožba na poročilo DVK. Vsak glasovalec lahko namreč nanj v treh dneh po njegovi objavi v uradnem listu vloži pritožbo, o kateri mora vrhovno sodišče odločiti v 30 dneh, na to odločitev sodišča pa ni več pritožbe. Pravnik Miro Cerar je sinoči v volilni oddaji na RTV Slovenija dejal, da takšne pritožbe zaradi precejšnje razlike v številu glasov ne pričakuje, uspešna pa bi bila lahko le v primeru večjih nepravilnosti pri glasovanju.

Po objavi vsi trije že naslednji dan v veljavi

Če bodo zakoni v prvem tednu februarja objavljeni v uradnem listu, bodo vsi trije začeli veljati že naslednji dan, saj je tako zapisano v zakonih.

Že naslednji dan bi na RTV skladno z zakonom prenehal mandat članov programskega sveta in članov nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov, ter mandat generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije, bi pa nadaljevali delo do konstituiranja sveta oziroma imenovanja novega vodstva. Generalni direktor in direktorja televizije in radia bi do imenovanja novega vodstva opravljali le še tekoče posle.

shod ZA RTV | Avtor: Anže Petkovšek Shod pred referendumom v podporo ZA RTV zakon. Anže Petkovšek

Novi vodstveni organ svet RTV se v skladu z zakonom konstituira najpozneje v 60 dneh po njegovi uveljavitvi, torej najkasneje v začetku aprila, lahko pa prej. Po konstituiranju bo moral izvesti postopke za imenovanje novega vodstva RTV.

Ustavna presoja ne bo preprečila kadrovskega cunamija

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič je sinoči že napovedal, da se bo po objavi zakona v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. Ustavna presoja pa ne prepreči uveljavitve ali izvajanja zakona, razen če ustavno sodišče zakon začasno zadrži, v vsakem primeru pa ustavne presoje ni mogoče zahtevati pred uveljavitvijo zakona.

Ustavna presoja bi po Cerarjevem mnenju lahko bila tudi uspešna, saj je ustavno sodišče že ugotovilo, da je poseg mandate vodstev javnih zavodov z zakonom neustaven, a je tudi že dopustilo, da politika tako upravlja javni zavod. Dodaten minus je po njegovem tudi uporabljeni nujni postopek pri sprejemanju zakona.

Za zakon o dolgotrajni oskrbi bo prepozno

Za zakon o dolgotrajni oskrbi bo uveljavitev zakona v začetku februarja že prepozna, saj začetek uporabe iz leta 2023 prestavlja v leto 2024. Če vlada ne bo ukrepala s kakšno začasno zakonsko rešitvijo, bo tako zakon januarja začel veljati, dan po objavi pa do konca leta nehal veljati.

Na ministrstvu za zdravje so sicer že začeli z usklajevanji novega zakona, a so se nato odločili, da počakajo do izida referenduma.

Bodo ministrom prenehali mandati, bodo še enkrat zaslišani?

Tudi zakon o vladi, ki spreminja sestavo ministrstev, začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Spremembe se bodo uveljavile, ko bodo prisegli novi ministri, za uskladitev zakona o javni upravi pa skladno z zakonom še štiri mesece časa.

Ali to pomeni, da bodo morali biti nekateri stari ministri ponovno zaslišani in ponovno priseči? "Glede vprašanja, ki se nanaša na (ponovno) predstavitev nekaterih ministrov pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in njihovo ponovno imenovanje pojasnjujemo, da bo hkrati s pripravo novele Zakona o državni upravi upoštevaje spremembo oziroma povečanje delovnega področja posameznega ministrstva potrebno proučiti tudi s tem povezano potrebo po ponovni predstavitvi ministra pristojnemu delovnemu telesu Državnega zbora RS in ponovnem imenovanju ministra," so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 53
  • Soljatar 12:54 28.november 2022.

    SDS 4ever

  • Avatar Leon
    Leon 12:40 28.november 2022.

    Janševa RTVS garnitura bi kopala tunel na Kolodvorski žal nimajo denarja .

  • Soljatar 11:46 28.november 2022.

    ta država je šla kompletno u kurac...seljančka vzhodnoevropsko-balkanska vukojebina.