Slovenija
6270 ogledov

SAB danes o vladi: Odločitev smo dolgo mleli in se na koncu sprijaznili

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič Sandi Fišer / mediaspeed.net
Stranke v teh dneh premlevajo zadnje podrobnosti glede kadrovske zasedbe ministrske ekipe in državnih sekretarjev. Prav tako morajo ovrednotiti še finančne posledice koalicijske pogodbe in v okviru tega določiti prioritete, saj naj bi začetni izračuni pokazali, da njihove koalicijske zaobljube presegajo državne finančne zmožnosti.

Čeprav vse stranke še niso uradno potrdila sodelovanja v vladi, bodo še danes predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS premlevali tudi o mestih državnih sekretarjev in na zahtevo SMC tudi o finančnih učinkih koalicijske pogodbe. Miro Cerar, prvak SMC, je namreč povedal, da so začetni izračuni pokazali, da je vprašljivo, ali ostajajo znotraj zmožnosti, zato se mu zdi pomembno, da stranke že pred nastopom vlade določijo prioritete.

Celoten seznam ministrske ekipe pa naj bi bil sicer dokončno znan v ponedeljek, ko naj bi imena kandidatov stranke sporočila mandatarju Marjanu Šarcu, a nekatera imena so že zdaj jasna.

V SD so se že odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan pa bo državna sekretarka. Vodenje šolskega ministrstva bo najverjetneje prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček.

Milan Brglez Prestop Brgleza Slovenija Milan Brglez prestopa v drugo poslansko skupino

SAB: Odločitev smo dolgo mleli in se na koncu sprijaznili

Uradno naj bi imena svojih ministrov sporočili tudi v stranki SAB po koncu zasedanja sveta stranke, na katerem bodo tudi odločali o vstopu v vlado. Neuradno pa je že jasno, da bo ministrstvo za infrastrukturo prevzela predsednica Alenka Bratušek, službo za razvoj in evropsko kohezijsko Marko Bandelli ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Slednja trenutno zasedata poslansko mesto.

Alenka Bratušek je v pismu članom sveta zapisala, da je navkljub vsem pomislekom njen predlog in predlog vodstva stranke ostaja, da v koaliciji pod vodstvom Marjana Šarca ostanejo. Posebej izpostavlja, da jim potem, ko ni dobila zelene luč za to, da bi osebno koordinirala delo ministrstev za finance, zdravje in socialo, nihče več ne more očitati, da nismo prevzeli vodenja ministrstva za zdravje. "Odločitev koalicijskih partnerjev, da ne prisluhnejo našim načrtom, kako zares učinkovito posredovati v zdravstvenem sistemu in na področju dela in sociale, smo v vodstvu stranke kar nekaj časa "mleli" in se ne koncu z njo sprijaznili," je med drugim zapisala v pismu, ki so ga v stranki javno objavili.

Karl Erjavec in Franc Jurša | Avtor: Sandi Fišer / mediaspeed.net Sandi Fišer / mediaspeed.net
Tudi Karl Erjavec s stranko danes o ministrskih imenih

Več pojasnil naj bi danes podal tudi Karl Erjavec po zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke Desus, na katerem bodo razpravljali o sodelovanju v vladi Marjana Šarca, koalicijski pogodbi, sporazumu o sodelovanju z Levico ter kadrovskem razrezu bodoče vlade.

Sam bo v tej vladi zasedel mesto obrambnega ministra, kot kandidatka za kmetijsko ministrico pa se po začetnih kritikah glede zdajšnje okoljske ministrice Irene Majcen zdaj omenja ime Aleksandra Pivec s Ptuja, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke v službi vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Največ neznank še vedno ostaja še vedno pri najpomembnejših resorjih - financah in zdravstvu -, ki so pripadla največji koalicijski stranki LMŠ. Prav tako nekaj neznank ostaja tudi še pri SMC. Med morebitnimi kandidati, ki bi lahko zasedli mesta ministrov pa se omenjajo dozdajšnji minister Zdravko Počivalšek, ki bi ponovno vodil gospodarski resor, na vrh ministrstva za okolje in prostor bi lahko prišel infrastrukturni minister Peter Gašperšič, kandidat naj bi bil tudi Jure Leben. Ministrstvo za delo bi lahko prevzel tudi minister Boris Koprivnikar ali Lilijana Kozlovič.

Komentarjev 7
  • mph 15:58 24.avgust 2018.

    Ko zdaj vidim, koga predlagajo za ministra za zdravstvo, fakinskega Fakina, pištolerota, pa vidim, da je bila najhujša napaka, da niso SAB prepustili vodenje med drugim zdravstva.

  • bodica 15:18 24.avgust 2018.

    bravo mirror - sploh niso razmišljali - ampak takoj sprejeli vse kar so jim ponudili - enako kot Erjavec. Služba je služba.

  • drago34 14:49 24.avgust 2018.

    Mirror, delim isto mnenje kar se Bratuskove tice. Problem je, da posteni in sposobni ne smejo v vlado, samo protagonisti lastnih in tujih interesov. Zal smo kolonija...

Sorodne novice