Slovenija
40 ogledov

Sami sebi so ustvarili službe

FlyKly Smarter Wheel Žurnal24 main
Tudi po merilih Kickstarterja so slovenski projekti nadpovprečno uspešni.

Slovenci smo z množičnim financiranjem podjetniških idej samo letos zbrali približno milijon evrov. Luka Piškorič iz iniciative Slovenia Crowdfunding poudarja, da so slovenski zagonski projekti uspešni tudi v svetovnem merilu: "Tudi na Kickstarterju so zelo presenečeni, kako uspešni projekti izhajajo iz Slovenije." Množico je prepričalo okoli deset slovenskih projektov. A kljub nadpovprečnemu uspehu, vsem ne uspe. "Daleč od tega, da bi bili vsi uspešni, približno toliko jih sredstev ni uspelo zbrati," pojasnjuje Piškorič in dodaja, da "lahko vsem, ki so bili uspešno financirani, napovemo uspešno prihodnost in so nekako sebi ustvarili službe, poleg tega pa še veliko obrtnikom in podjetnikom". Mitja Goljar, podjetnik, pravi, da so tveganja pri zagonskih podjetjih zagotovo velika, ampak "ne smeš obupati, ko padeš. Moraš vztrajati toliko časa, da ti uspe – enkrat ti mora uspeti!"

Poslujejo še naprej

Jugoslav Petković, poslovni angel in poznavalec zagonskih podjetij, dodaja, da je morda še prezgodaj sklepati o aktivnosti in uspešnosti slovenskih projektov, ki so začeli poslovanje z množičnim financiranjem: "Večina zagonskih podjetij, ki jih je uspešno podprla množica, je še vedno v fazi izdelave proizvodov in jih še niso poslali ljudem, ki so jih podprli."

Obveznosti do svojih podpornikov so med drugim že izpolnili pri Musguardu, kjer so razvili zadnji plastični blatnik, LLStolu, kjer so oblikovali stol, in Xvidi, kjer so izdelali inovativno stojalo za ipad. Vsi trije projekti uspešno delujejo naprej. Xvidino stojalo boomerang je mogoče naročiti prek njihove spletne strani in spletne strani Amazon; njihova stojala pa je razen v Sloveniji mogoče kupiti v trgovinah v petih državah. "Zagotovo ni šlo zgolj za enkraten projekt," odgovarja Maja Andlovic iz Xvide. Razvijajo pa že nove projekte, vendar trenutno ostajajo osredotočeni na Applove izdelke. Po bPiškoričevih besedah pa dobro poslujeta tudi LLStol in Musguard, kjer pripravljajo tudi blatnik za sprednje kolo, ki bo tako kot zadnji hitro odstranljiv. V začetku prihodnjega leta bodo svoje obveznosti izpolnili tudi pri Chipolu. Povpraševanje po pametnih obeskih, ki jim lahko sledimo, je veliko tako pri kupcih kot distributerjih, pravi Tadej Jevševar iz Chipola.

Uspeh zaradi sodelovanja

Nadpovprečen uspeh Slovencev gre po Piškoričevem mnenju pripisati "zelo uspešni
izmenjavi znanj in izkušenj", pa tudi temu, da gremo v kampanje pripravljeni: "Projekti so v večini, v 95-odstotkih, dokončani in Slovenci ne hodijo tja poskusit, da jim bo pa morda uspelo."

 

Komentarjev 1
  • YASSIR 15:37 22.december 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima kateri indeks je letos pridobil več kot 80%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=112in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo