Slovenija
857 ogledov

Samozaposlenim že omogočen odlog prispevkov

Denar, štetje denarja
Že sprejeti interventni zakon samozaposlenim omogoča avtomatičen odlog prispevkov, zapadlih od aprila do junija 2020.

Že sprejeti Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) samozaposlenim omogoča avtomatičen odlog prispevkov, zapadlih od aprila do junija 2020, na 31. marec 2022. Pogoj je, da so zapadle obveznosti na dan 28. februar 2020 poravnane. To velja za samozaposlene (s.p.-jem in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarjem, odvetnikom idr. zasebnikom), ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje. 

Do odloga bodo zavezanci upravičeni avtomatično, kar pomeni, da ne bo treba vlagati vloge. Neporavnane prispevke mora upravičenec poravnati najkasneje do 31. marca 2022. Plačilo je možno v enkratnem znesku ali obročno, pri čemer v primeru plačila vseh prispevkov do 31. marca 2022 na zneske odloženih prispevkov ne tečejo zamudne obresti. 

Seja odbora za finance, Andrej Šircelj Slovenija Popravili zakon: študentom 150 evrov, samozaposlenim 700, upokojencem različne dodatke

Kdo je upravičen do tega?

Do predlaganega ukrepa ne bo upravičen samozaposelni, če ima neporavnane obveznosti, ki so zapadle v plačilo do 28. februarja 2020, višje kot 50 evrov in jih ne bo poravnal do 6. aprila 2020. To pomeni, da upravičenec, ki ima še vedno odprte obveznosti, ki so zapadle do 28. februarja 2020, lahko le-te poravna do 6. aprila 2020 in mu bo avtomatsko brez vloge odobren odlog plačila prispevkov po ZIUPPP. Stanje zapadlih obveznosti se lahko preveri prek portala eDavki.

Poleg davčnih obveznosti, ki so vidne v spletnih ali mobilnih eDavkih v "Kartici O", morajo biti poravnane tudi trošarine, carine in nedavčne obveznosti, kot npr. prometni prekrški, upravne takse, itd. Stanje teh je vidno zgolj v spletnih eDavkih v "Kartici C".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.