Slovenija
18 ogledov

SDS ni prepričala koalicije

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev nista prepričala ne koalicije ne vlade.

SDS z zakonom o javnosti premoženja funkcionarjev predlaga prenos pristojnosti nadzora s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) na računsko sodišče, funkcionarji računskega sodišča pa bi podatke o svojem premoženjskem stanju predložili DZ. Kot je poudaril poslanec SDS Vinko Gorenak, prenos pristojnosti nikakor ne pomeni ukinitve KPK. Po njegovih besedah se zakon loteva problema korupcije, pri tem pa ponuja enostavne in učinkovite rešitve.

Vlada svojo nepodporo zakonu utemeljuje z ugotovitvijo, da večino predlaganih rešitev vsebuje že zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, nekatere predlagane rešitve pa tudi odstopajo od veljavne sistemske zakonodaje. Kljub temu vlada po besedah državne sekretarke Renate Zatler pozdravlja tiste predloge SDS, ki prispevajo k transparentnosti nadzora.

Koalicijske poslanske skupine so zakonski predlog SDS ocenile kot neprimeren za nadaljnjo parlamentarno obravnavo. Po njihovem mnenju zakon sicer prinaša na prvi pogled všečne rešitve, za katerimi pa se skriva predvsem namera po ukinitvi KPK. Iz koalicijskih vrst je bilo slišati tudi očitke, da je zakonsko besedilo nedosledno, določbe pa pogosto ne dovolj jasne.

Nezastarljivost 

Po mnenju vlade SDS z novelo kazenskega zakonika zasleduje legitimen cilj omogočanja nezastarljivosti kazenskega pregona in izvršitve kazni tudi za kaznivo dejanje umora. Kljub temu pa dopolnitve člena, ki govori o nezastarljivosti kaznivih dejanj, vlada ne podpira, saj gre po njenem mnenju za poseg v pomemben institut splošnega dela kazenskega zakonika.

Himna celotna Zdravljica 

Z novelo zakona o grbu, zastavi in himni pa želi SDS določiti, da je državna himna celotna Zdravljica in ne le njena sedma kitica. Določila bi tudi, da je prepovedano javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov, še posebej fašizma, nacizma oziroma nacionalsocializma in komunizma.

Vlada je v svojem odklonilnem stališču opozorila, da veljavni zakon ni v neskladju z ustavo v delu, ki določa, da je državna himna sedma kitica Zdravljice.

Komentarjev 11
  • mph 15:55 05.marec 2014.

    Morda je problem v temu, ker se je Majerjev totalitarni režim, ki ga ponuja, izkazal za bistveno, ampak res bistveno, slabšega od kateregakoli, ki ga je kdaj imela Slovenija. Od Karantanije naprej. Drugače pa je edina rešitev za svet na ...prikaži več zdravih temeljih izkoreninjenje kapitalizma.

  • Tupamaros 12:39 05.marec 2014.

    Z grozo berem komentarje. Smo pač država s hudo invalidno napako iz preteklosti. Bivš totalitarnii režim v svoji nadaljevanki še vedno zastruplja kri te države.Enostavno ne dovoli bilo katero moderno spremembo in ima rajši pokveke za svoje ljudstvo. Seveda, radi ...prikaži veči bi nestresno vladali svojemu ljudstvu in nekaznovano ropali to državo. Država niso oni ampak mi, davkoplačevalci. Ne razumem kako tega več kot 60 % volivcev še vedno ne dojame. So pač sadomazohisti?lpTupamaros

  • dragec 11:36 05.marec 2014.

    VLADA,NE PRIDITE V DRŽAVNI ZBOR