Slovenija
14 ogledov

Še en referendum

"Hočem reči, da smo unikatna država, kjer o fiskalnih zadevah odločajo ljudje na Žurnal24 main
Neuradno. Ustavni sodniki so odločili, da bomo volivci o pokojninski reformi odločali na referendumu. Molk. Sindikati in politika brez komentarjev, dokler odločitev ni uradna.

Ustavno sodišče (US) je po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah odločilo, da bomo državljani o pokojninski reformi odločali na referendumu.

"Referendum ne prej kot maja"
23. december 2010. Državni zbor (DZ) je sprejel pokojninsko reformo.
6. januar 2011. Sindikati so začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma. Poslanci SD, LDS in Zaresa so še isti dan vložili predlog za ustavno presojo posledic, ki bi jih imela morebitna zavrnitev reforme na referendumu.
11. januar 2011. DZ je referendumsko pobudo o pokojninski reformi poslal v presojo US, kar je uradno prekinilo 35-dnevni rok za zbiranje sindikalnih podpisov.
10. marec 2011. US bo razglasilo odločitev o referendumu.
9. april. Do takrat lahko sindikati na račun prekinitve roka še zbirajo podpise volivcev. Nato morajo v sedmih dneh podpise predložiti predsedniku DZ. DZ potem razpiše referendum, od dneva razpisa do referenduma pa ne sme preteči manj kot 30 dni. "Prej kot v dveh mesecih referendum zagotovo ne more biti," pravi pravnik Igor Kaučič.

Odločitev bo US sicer uradno razglasilo šele v ponedeljek. Tak postopek po besedah generalnega sekretarja sodišča Erika Kerševana ni nič neobičajnega, saj si lahko US zaradi morebitnih ločenih mnenj ali redakcijskih popravkov vzame še kakšen dan, preden odločba postane javna. "Dokler odločitev ni podpisana, je tudi uradno ni," je pojasnil.

Sindikati brez vohuna
Prav zato, ker odločitve sodniki še niso uradno objavili, so se tako v koaliciji kot opoziciji, pa tudi sindikati, ki so pobudniki referenduma, komentarjem sodniške odločitve ogibali. Trdili so, da o tem, kako so se odločili ustavni sodniki, ne vedo ničesar, čeprav je bilo iz njihovih izjav mogoče razbrati, da morda le ni tako.

"Ne bom dajal komentarja, počakal bom na uradne izide," je bil skop Dušan Kumer, vodja poslanske skupine SD, kjer so zahtevali ustavno presojo referenduma. Sindikalni šef Dušan Semolič pa je dejal: "Žal neuradnih informacij nimamo. Nimamo nobenega vohuna."

Pristavil je, da bi bila katastrofa, če bi US preprečilo referendum, ker US ni servis vlade. "Ko dobimo zeleno luč, bomo naprej zbirali podpise. Ne bomo pa izkoristili vseh 35 dni, ker smo v prvih petih dneh že zbrali več kot 42 tisoč podpisov," je povedal Semolič.

Na ministrstvu za delo so dejali, da imajo pripravljen scenarij za obe možnosti.

"Ne sanja se nam, pa bi radi vedeli, preprosto nimamo nobenih informacij o odločitvi US," je odgovoril Peter Pogačar, idejni oče pokojninske reforme. "Če bodo dovolili referendum, gremo v referendumsko kampanjo," je dodal; bo pa z referendumom o pokojninski reformi po njegovem mnenju konec medgeneracijske solidarnosti v državi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.