Slovenija
23 ogledov

Se nam obeta trčenje z asteroidom?

Žurnal24 main
Znanstveniki so izračunali, da je možnost trka asteroida 1999 RQ36 z Zemljo ena proti tisoč, kar je za vesoljske razmere izredno malo.

1999 RQ36 je 560 metrov široka vesoljska skala iz skupine Apollo, katere orbita jo pripelje blizu Zemlje, piše Sun. Če bi asteroid zadel naš planet, bi ustvaril 10 kilometrov širok in pol kilometra globok krater in bi lahko uničil mesto v velikosti Londona. A tudi, če se to zgodi, tega nihče od nas ne bo doživel, saj bi do trka lahko prišlo šele leta 2182. Če bi priletel v ocean, bi ustvaril cunami, ki bi izbrisal obalna mesta.

Asteroid so astronomi odkrili že leta 1999, a se jim grožnja trka z našim planetom takrat ni zdela tako velika. Po novih izračunih pa kaže, da je možnost trka precej večja in znaša ena proti tisoč, polovica te možnosti pa odpade na že prej omenjeno leto 2182. "Trk sicer ne bi bil niti približno podoben tistemu, ki je pred 65 milijoni let izbrisal dinozavre, a vseeno si ne želite biti na točki padca,“ je dejala Emily Baldwin iz revije Astronomy Now.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.