Slovenija
292 ogledov

Senzorji ogljikovega mokoksida: Še dva meseca časa, da jih montirate

zivljenje 17.09.13. kamin, foto: shutterstock Shutterstock
Zakon, ki začne veljati z novim letom, zahteva obvezno namestitev javljalnikov CO v prostore, kjer so kurilne naprave, odvisne od zraka v prostoru. Ko kupujete napravo, preverite, ali ustreza vsem zahtevanim standardom.

Najkasneje do 1. januarja 2017 morajo biti v prostorih, kjer se uporabljajo kurilne naprave odvisne od zraka v prostoru, nameščeni javljalniki CO. Gašper Golob, vodja sekcije za publicistiko, izobraževanje in usposabljanje pri Slovenskem združenju za požarno varstvo ter direktor podjetja Detektor sistemi, poudarja, da mora biti vodilo za nakup javljalnika naša varnost. Zgodilo se je tudi že, da je prišlo zaradi tehnične okvare do uhajanja CO v prostor pri napravah, ki delujejo neodvisno od zraka v prostoru. "Najprimernejši pristop k odločitvi o namestitvi javljalnika CO je opredelitev vseh možnih virov nastajanj CO v našem bivalnem prostoru (kurilne naprave, dimniki v prostorih in na fasadi v bližini oken, dimniška vratca, ipd.)," pravi Golob. Javljalnik je po pravilniku treba namestiti v bivalne prostore, v katerih je recimo kamin na drva ali pelete z dovajanjem zraka iz prostora. "Sam bi ga zaradi svoje varnosti namestil tudi v primeru, če bi imel kamin zajem zraka od zunaj," pravi.

Na vprašanje, ali bi bilo smiselno javljalnik namestiti tudi v kurilnico, Golob odgovarja, da se s takšnim vprašanjem s strani kupcev srečuje vsak dan. Pravilnik opredeljuje, da je lahko prostor s kurilno napravo bivalni ali nebivalni, v slednjih pa ni predvideno daljše zadrževanje ljudi in vanje načeloma ni dovajan zrak iz bivalnih prostorov. Sam pravi, da bi se za to možnost odločil, "saj me lahko ustrezna namestitev v kurilnici pravočasno zvočno obvesti o nevarni koncentraciji CO še pred vstopom v kurilnico. Na žalost smo imeli v Tržiču nedavno tragičen primer, ki bi se mu lahko ognili, če bi bil v tistem prostoru nameščen javljalnik CO, saj bi lastnika pravočasno opozoril na nevarno prisotnost monoksida v kurilnici in zalogovniku lesnih sekancev"

Število javljalnikov ni odvisno od velikosti stanovanja

Število potrebnih javljalnikov CO ni odvisno od kvadrature bivalnih prostorov temveč od števila potencialnih mest uhajanja CO v bivalni prostor. Javljalnik mora biti nameščen na predvideno pot uhajanja in gibanja CO, da lahko zagotovi kar najhitrejše zvočno alarmiranje. Pomembno je, da vsak prostor obravnavamo individualno. Kam ga namestiti, je odvisno od tega, ali gre za prostor s kurilno napravo ali brez nje.

V prvem primeru je treba, skladno s standardom SIST EN 50292:2014, javljalnik namestiti na strop, med enim in tremi metri od kurilne naprave v smeri proti spalnim prostorom ali prostoru, kjer se najdlje časa zadržujemo. Če ga nameščamo v prostoru brez kurilne naprave, ga namestimo v bližino glave med nami in med prostorom s kurilno napravo. V vsakem primeru mora biti javljalnik odmaknjen vsaj 30 centimetrov od stene ali luči. 

 

Treba ga je privijačiti

Gledano zgolj iz tehničnega vidika pritrditve javljalnikov, jih lahko pritrdi vsak sam. Pri izbiri ustreznega mesta v prostoru pa je priporočljivo dobiti nasvet strokovnega svetovalca. Najpogostejša napaka napačnega svetovanja ali nepoučenih kupcev je, da ga namestijo pri tleh, položijo na kakšno priročno poličko ali pa celo zalepijo na steno ali strop. Podnožje javljalnika je namreč treba vedno privijačiti! Velikokrat ljudje napravo namestijo v del bivalnih prostorov, kjer zrak ne kroži. Golob opozarja, da je ogljikov monoksid plin s skoraj identično težo kot zmes zraka, ki jo vdihavamo. Ker CO nastaja pri nepopolnem izgorevanju, je v trenutku uhajanja v naš bivalni prostor bolj vroč kot zrak v prostoru. Zaradi tega se CO najprej dvigne pod strop, ko pa se prične ohlajati se enakomerno porazdeli po vsem prostoru. 

Kako namestiti javljalnik, piše tudi v navodilih, ki morajo biti priložena vsaki napravi v slovenskem jeziku, a vedno ni tako. "Bili smo že obveščeni, da so na slovenskem tržišču prisotni tudi javljalniki z zelo pomanjkljivimi navodili, ki niso v skladu s standardom SIST EN 50292:2014. Poleg tega pa verjetno tudi ni malo takih, ki ne prebirajo priloženih navodil kupljenih izdelkov in tako namestijo javljalnik na neustrezno mesto," izpostavlja Golob. 

Sproži se lahko že v eni minuti

Po standardu SIST EN 50291-1:2010 se zvočni alarm aktivira, ko je dosežena koncentracija CO v prostoru več kot 50 PPM (delcev na milijon) znotraj 60 do 90 minut. Kadar so koncentracije CO hitro naraščajoče (300 PPM) v zelo kratkem času, se mora zvočni signal alarma sprožiti po treh minutah zaznavanja CO. Samo alarmiranje je odvisno od proizvajalcev javljalnikov. Nekateri proizvajalci imajo nastavljeno vrednost aktiviranja zvočnega alarma že pri 43 PPM ter v primeru velikih koncentracij že v roku ene minute od zaznave CO.

 

 

 

 

 

 

 

Priporoča se, da uporabniki tedensko preverjajo delovanje naprave. "Vsekakor je smiselno opraviti testiranje takoj po prvi namestitvi, po dolgotrajnejši odsotnosti ali po kateremkoli izvajanju gradbenih del in popravil ali zamenjavi električnih elementov v prostoru." Javljalnik naj bi imel testni gumb oziroma stikalo, s katerim lahko ob pritisku preverimo delovanje javljalnika. "V večini primerov se pri pritisku na testno stikalo aktivira zvočni signal, ki ponazarja delovanje javljalnika v primeru sproženega alarma. So pa te funkcije delovanja odvisne od posameznih proizvajalcev," pravi Golob in dodaja, da je po njemu znanih podatkih na slovenskem trgu le en tip javljalnika, ki omogoča pregled delovanja prek mobilnega telefona.  

Življenjska doba baterije je lahko pri javljalnikih nižjega cenovnega razreda od samo nekaj mesecev do nekaj let. Javljalniki višjega cenovnega razreda pa lahko že vključujejo tako imenovano "doživljenjsko baterijo", ki je ni možno zamenjati in služi napajanju javljalnika v primeru normalne uporabe, kot jo priporoča proizvajalec, skozi celotno življenjsko dobo javljalnika, torej 10 let od dneva aktivacije. 

Na trgu je veliko različnih ponudnikov javljalnikov, za kvalitetnejše je treba odšteti med 40 in 65 evrov. Javljalniki imajo različno dolžino življenjske dobe, način napajanja in možnosti prikazovanja različnih statusov alarmiranja. Določeni proizvajalci omogočajo priklic različnih vrednosti koncentracije CO iz spomina v primeru, ko je prišlo do sprožitve alarma, možnost povezljivosti in krmiljenja ostalih naprav, prenos signala alarma na mobilne naprave, vpogled v celovito statistiko delovanja javljalnika, ... 

 Namestitev javljalnika ne pomeni nadomestila za pravilno vgradnjo, uporabo in vzdrževanje ogreval, vključno z ustreznim prezračevanjem in izpušnim sistemom. "Namestitev javljalnikov CO je zgolj skrajni ukrep in na žalost edini, ki nas bo obvaroval v primeru, ko začne CO uhajati v naš prostor," opozarja Golob. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • idejnik 22:45 07.november 2016.

    Izposoja javjalnika ob obisku dimnikarja 1eur/dan, z montažo 2 eur/dan ,pa je zakonu zadoščeno.

  • Ludvik Miholic 19:44 07.november 2016.

    KORUPCIJA-KORUPCIJA V SLOVENIJI IN TO VIDNA KORUPCIJA VSE OBVEZNO SAMO PLACE NISO OBVEZNE DA BI LAHKO ZIVEL V SLOVENIJI DOSTOJNO KOT CLOVEK VECINOMA JIH ZIVI KOT PES

  • Ludvik Miholic 19:40 07.november 2016.

    JAS NEBI DOVOLIL DIMNIKARJU DA MI HODI PO STANOVANJU IN PASEL RADOVEDNOST KAJ JAS IMAM V STANOVANJU