Slovenija
75 ogledov

Šest ovadenih zaradi pomoči Prekmurju

hišna preiskava SVLR Anže Petkovšek
Med ovadenimi neuradno tudi Andrej Horvat. Grozi jim od enega do osem let zapora.

Nacionalni preiskovalni urad je  podal kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo zoper šest oseb iz območja Prekmurja in Ljubljane zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Med ovadenimi je po naših neuradnih informacijah tudi nekdanji državni sekretar v vladi Boruta Pahorja, Andrej Horvat.

Gre za ovadbo v zvezi s projektom vlade za pomoč Prekmurju. NPU je skupaj s PU Ljubljana konec leta 2011 izvedla 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Med preiskovanimi je bil takrat poleg Horvata tudi tedanji partner agencije Pristop Andrej Drapal.

Prirejanje programov in javnih naročil

"Osumljeni so storili kaznivo dejanje s tem, da so, z namenom pridobitve velike protipravne premoženjske koristi več podjetjem, aktivno sodelovali pri oblikovanju posameznih programov, ki  so bili speljani na podlagi zakona, ki ureja razvojno podporo pomurski regiji, čeprav so se zavedali, da je to v nasprotju z določili navedenega zakona," so zapisali v NPU.

Proračunska sredstva so bila tako izplačana gospodarskim družbam, katerih predstavniki so sodelovali pri oblikovanju programov in javnih naročil, ki so se priredila tako, da so bila sredstva izplačana prav njim.

Gospodarske družbe so po navedbah NPU tako pridobile veliko protipravno premoženjsko korist v višini več kot 600 tisoč evrov.

Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen od enega do 8 let zapora.

Komentarjev 2
  • Aspetiamo 13:50 08.april 2013.

    Ne, ni v navadi!

  • Igor Golob 12:48 08.april 2013.

    a zdaj pa ne bodo novinarji pisali UGLEDNI ČLAN SD-ja,,,,,,