Slovenija
21 ogledov

"Sit lačnega ne razume"

Nataša Jurčec Enes Musić Saša Despot
"Več je takih ljudi, ki pridejo zaradi akcije, število rednih gostov pa se je drastično zmanjšalo," pripoveduje lastnik gostilne, ki ljudem v stiski brezplačno deli obroke. Ponudbo je razširil še na študente in dijake.

Konec oktobra smo pisali o ljubljanskem gostincu, ki se je odločil z brezplačnimi malicami pomagati ljudem v stiski. Po prvem mesecu, polnem razočaranj, se je kljub vsemu odločil, da bo svojo ponudbo razširil tudi na študente in dijake.

 "Zakaj bi morali po bone, zakaj bi morala država kaj subvencionirati," pravi šef gostilne in picerije Ham ham v Bizoviku, Enes Musić. Obroke jim ponuja za štiri evre, izberejo pa lahko karkoli z menija. "Meni je vseeno, če vsak dan je kraško pico s pršutom ali pa navadno," pravi in dodaja, da se lahko študenti in dijaki odločijo tudi za jedi na žlico, za dnevno kosilo, ali kar jim pač ustreza. Pokazati mu morajo le študentsko oziroma dijaško izkaznico.

 Izgubil polovico rednih gostov 

V enem mesecu je razdelil približno 240 brezplačnih obrokov. "Sem pa zaradi tega izgubil polovico svojih gostov," razočarano pripoveduje. Pravi, da je žalosten zaradi takega odziva gostov in da akcija očitno ne pelje v pravo smer. "Ljudje gledajo zviška na take ljudi," pravi. Zato se je odločil, da hrano sedaj raje zavije in dovoli, da jo odnesejo domov. In gostje so se začeli vračati v lokal. "Kakor jaz vidim situacijo, sit lačnega ne razume."

Obljuba dela dolg

"Le deset ljudi, rednih gostov, se je odzvalo na pravi način, vse ostalo pa …" odkimava z glavo. A kljub temu bo z dobrim delom nadaljeval še celo zimo, kot je sprva obljubil: "Volje mi ni vzelo, tudi če bo gostilna prazna. Nekako se bomo prebili čez zimo, ker obljuba dela dolg. Če bo kdo pomagal, prav, če ne bo, pa tudi prav."

Komentarjev 12
  • resnicaa 16:52 21.april 2014.

    GOSPOD ENES ATI VEŠ KAJ GOVORIŠ ŽELIŠ POSTATI SLAVAN IN BOGAT NA LAČNIMssČE SI GOSTINEC NE SPUŠČAJ SE NA TAJ NAČIN

  • Manuela Trajber 13:03 04.december 2013.

    res žalostno....

  • 1111 19:42 03.december 2013.

    ALENKA in ostala politična GOLAZEN...a vas ni sram,,,kam ste pripeljali slovenski narod? .