Slovenija
24 ogledov

Skok v lepo vreme, skok v alergije

prehlad, alergija Shutterstock
Zaradi hitrega prehoda v lepo in suho vreme se teža sezone za alergike lahko poveča.

"Šele pred nekaj dnevi, ko se je začelo malo lepše vreme, sem začutila draženje cvetnega prahu," pravi ena od alergikov, ki je občutljiva na skoraj vse trave. "Zaradi slabega vremena sem že kar malo pozabila na alergijo, saj je ponavadi precej topleje, ko moram v lekarno po prva zdravila."

Lepše vreme, več težav

Zaradi dolge zime in hitre otoplitve lahko alergiki letos pričakujejo večje težave. "Vse bo odvisno od vremena, ob nadaljevanju lepega in suhega vremena bo teža sezone za zdravje nekoliko večja, ker bodo v kratkem času zacvetele še druge vrste dreves, ki običajno cvetijo v aprilu in začetku maja (hrast, bukev)," pravi Andreja Kofol Seliger iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Poleg cvetnega prahu se v takih pogojih poveča tudi količina trdnih delcev v zraku, na katere so se nalepili alergeni cvetnega prahu in lahko prodrejo globje v pljuča. "Dež bo za alergike prinašal olajšanje."
Prvo obdobje cvetnega prahu je v nižinah sicer že za nami. "Pozimi zacvetita leska in jelša, v Primorju cipresovke, katerih cvetni prah je še vedno v zraku," pojasnjuje Kofol Seligerjeva, ki ocenjuje, da je bila letošnja sezona do zdaj rahlo nadpovprečna. "Sezono pojavljanja cvetnega prahu je letos prekinjalo slabo vreme s sneženjem in nizkimi temperaturami, vendar je bilo gledano v celoti vzraku več cvetnega prahu."

Vstopili v sezono breze

Pravkar smo s toplim vremenom vstopili v sezono breze, katere cvetni prah je med drevesnimi vstami najbolj alergogen. "To obdobje je za tiste, ki so občutljivi na cvetni prah dreves, najtežji," pravi Kofol Seligerjeva. "Poleg breze se je razcvetel tudi veliki jesen, zato se bodo pri nekaterih ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah oljke lahko pojavili simptomi alergijske bolezni." V zraku bo še cvetni prah gabra, topola, bresta in vrb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.