Slovenija
33608 ogledov

Skrivnostni prejemnik 2,6 milijona evrov

dENAR
1/2
Shutterstock
Pod dohodninsko rubriko 4200 je imel nekdo neverjetnih 2,6 milijona evrov prihodkov

Sazas skriva, koliko za avtorske pravice izplača avtorjem, zato smo se poizvedovanja lotili drugače, na finančni upravi. Prosili smo jih, naj nam pošljejo seznam desetih najvišjih prejemkov v rubriki Dohodki iz prenosa premoženjskih pravic.

V to rubriko sodijo prihodki glasbenikov od avtorskih pravic, prihodki izumitelja, inovatorja ali oblikovalca ter tudi znanih oseb, na primer športnika, ki bi podjetju posodil svoje ime, glas ali obraz.

A kot kaže, rekorder ni na plačilnem seznamu Sazasa. Lani je namreč prejel kar 2,6 milijona evrov iz prenosa premoženjske pravice, medtem ko je Sazas javno objavil, da je med sto tisoč avtorjev razdelil (le) nekaj več kot sedem milijonov evrov.

Peter Florjančič | Avtor: Marko Šeruga Marko Šeruga
Prejemnik bi lahko bil izumitelj, daleč najbolj znani slovenski izumitelj je 96-letni Peter Florjančič. 

"Vprašajte finančno upravo oni imajo najbolj točne podatke," je za Žurnal24 enigmatično odgovoril Florjančič, sicer znan po tem, da nikoli ni gledal stanja na bančnem računu in da je za več desetletij pozabil na pet kilogramov zlatih palic. Finančna uprava zaradi davčne tajnosti prejemnika ne sme razkriti, je pa Florjančič v pogovoru za revijo Manager dejal, da je več patentov prodal kot licenciral, ker si je v življenju rad privoščil in prehitro zapravil denar ter v drugem pogovoru pred nekaj leti še, da je velike vsote, ki jih je zaslužil, tudi potrošil. 

Tretja možnost, na katero smo pomislili, bi bil lahko na primer oblikovalec govorečega mačka Toma, ki bi se na primer dogovoril tako, da bi vsake prodane aplikacije dobil en cent. A 3D model mačka Toma je Samo Login kupil na spletni tržnici za 60 dolarjev. Oblikovalca Andrija Kravčenka so sicer kasneje poiskali v Ukrajini, ga pripeljali v podjetje in mu dali 0,1 odstotek podjetja, je poročal Manager. Je pa podjetje nato izdelalo še psa Bena in druge Tomove prijatelje, ki so bili prav ta uspešni. V Outfi7 na naše vprašanje, ali kakšnemu slovenskemu davčnemu rezidentu plačujejo takšen znesek, niso odgovorili. 

Kaj je dohodek iz prenosa premoženjske pravice?
To je dohodek, dosežen z odstopom uporabe oziroma izkoriščanja ali odstopom pravice do uporabe oziroma pravice do izkoriščanja:

materialne avtorske pravice in materialne pravice izvajalca,

izuma, videza izdelka, znaka razlikovanja, tehnične izboljšave, načrta, formule, postopka, podobne pravice oziroma podobnega premoženja in informacij glede industrijskih, komercialnih ali znanstvenih izkušenj, ne glede na to, ali so zavarovani po zakonu,

osebnega imena, psevdonima ali podobe. 

Skrivnostni bogataš pa zelo verjetno ni nov ali muha enodnevnica, saj je nekdo iz naslova prenosa preženjskih pravic že v letu 2014 prejel 1,8 milijona evrov, zelo verjetno gre za isto osebo, saj je imel rekorder v letu 2015 2,4 milijona evrov prihodkov iz tega naslova.

Sledilci trije z 270 tisoč evri

Sledilci na lestvici pa bi že lahko bili tudi s Sazasovega seznama. Sledijo trije, ki so imeli skoraj enake letne prihodke, 268 tisoč evrov, nato pa dva s 74 tisoč evri, zadnji na lestvici desetih najvišjih prejemkov pa je imel 49 tisoč evrov prejemkov.

Največkra predvajane slovenske skladbe na radijskih postajah v letu 2016 po podatkih Sazasa:

Nina Pušlar: To mi je všeč (med vsemi skladbami zaseda 2. mesto!)

Alya: Srce za srce

Maraaya: Here for you

BQL: Muza

Nika Zorjan: Po dežju

Manuella: Blue and Red

Manca Špik & Kvatropirci: Pesem

Siddharta: Ledena

Muff: Naj sije v očeh

Tinkara Kovač: Round and round

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • partizanka 09:42 14.oktober 2017.

    lahko pa je to nagrada za pranje keša

  • djdj 09:24 14.oktober 2017.

    Ali je SAZAS kot nekakšen društvo/klub? Tisti ki plača članarino ima zaščitene intelektualne pravice in dobi po rebalansu "piškotke domačica"? :) :)

  • McClain 11:29 13.oktober 2017.

    pa saj to se je vedelo že od nekdaj, niti ni tako pomembno. Vse sorte grafike lahko kupiš uradnop na spletu; a eni si nabijejo plakat nad hoblpank, drugi pa naredijo iz njega milijardo. Ni tako easy kot se sliši, ...prikaži več pa še malo sreče moraš imet, pa še prej ti mora Telekom odkupit propadli portal za mnekaj milkijonov. To slednje je nolj sporno, gre za najdi.si, mislim da je nekaj ovadb proti takratnemu direktorju Telekoma ki je bi ali glup ko kamen ali pa dovolj pokvarjen da je to naredil.