Slovenija
17 ogledov

Slabo kaže vsaj dvema

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Anketa, ki jo je opravila Mediana, kaže, da bi na prihajajočih referendumih, vsaj dva od treh zakonov najverjetneje padla.

Edini referendum, kjer bi vladi morda uspelo, je zakon o arhivih, medtem ko bi oba reformna in protikrizna zakona "gladko padla", je pokazala anketa, ki jo je Mediana opravila za RTV Slovenije.

Število nasprotnikov pokojninske reforme se je sicer nekoliko zmanjšalo, a še vedno je več kot tretjina tistih, ki bi glasovali proti. Število podpornikov se je povišalo za šest odstotnih točk. Za reformo se najbolj ogrevajo starejši od 60 let, volivci SD in Zares. Najbolj proti so volivci NSi, SDS in DeSUS.

Med tistimi, ki se bodo referenduma gotovo udeležili, bi jih 34,8 odstotka glasovalo za pokojninsko reformo, 50,7 odstotka bi jih glasovalo proti, 14,5 odstotka pa je še neodločenih.

Skoraj enotno glede dela na črno
Proti zakonu o delu na črno je celo dvakrat več ljudi kot tistih za. Celo med volivci koalicije, ki je zakon izglasovala, je bistveno več nasprotnikov.

Za zakon bi glasovalo 26,7 odstotka tistih sodelujočih v anketi, ki so odgovorili, da se bodo referenduma zagotovo udeležili. Proti jih je 55,3 odstotka, neopredeljenih je še 18 odstotkov.

Neodločeni glede arhivov
Razmerje tistih, ki so za in tistih, ki so proti, je najbolj izeančeno pri vprašanju zakona o arhivih, a je tudi tu največ neodločenih. Med podporniki zaprtja arhivov je sicer več moških. Za zakon bi glasovalo 34,2 odstotka vprašanih, proti bi bilo 36,4 odstotka vprašanih, neodločena pa je slaba tretjina oziroma 29,4 odstotka vprašanih.

Anketa kaže, da bi bila volilna udeležba najmanj 40-odstotna, morda pa bi na volišča prišel celo vsak drugi volilni upravičenec.

SDS pred SD
Če bi bile državnozborske volitve prihodnjo nedeljo, bi 18.4 odstotka vprašanih svoj glas dalo SDS. Na drugem mestu bi bila SD z 12,9 odstotka glasov. Sledila bi SNS s 7,3 odstotka glasov vprašanih, DeSUS bi prejela 6,1 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi prestopila še LDS s 5,6 odstotka glasov vprašanih ter SLS s pet odstotki glasov vprašanih).

Izven parlamenta bi tako ostala Zares, za kateri bi glasovalo 3,2 odstotka volivcev in NSi, ki bi dobila 2,3-odstotno podporo. Skoraj osem odstotkov anketirancev bi volilo koga drugega. Neodločenih o tem, za koga bi glasovali, je še 13,3 odstotka vprašanih, 12,5 odstotka vprašanih na volitve ne bi šlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.