Slovenija
5461 ogledov

Slabo opremljena tujca reševali šest ur, skoraj bi bilo prepozno

Na območju Hruške planine je danes potekala ena zahtevnejših reševalnih akcij doslej.

Policisti so obvestilo o dveh poškodovanih tujcih na območju Hruške planine prejeli že nekaj čez deveto, našli so ju šele, ko se je že mračilo. Če ju ne bi, bi se najbrž slabo končalo.

"Gorenjski policisti in Regijski center za obveščanje Kranj sta bila danes nekaj čez 10. uro obveščena o dveh tujih poškodovanih osebah na območju Hruške planine. Za reševanje je bil takoj aktiviran helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah, zaradi izvedbe policijske naloge pa tudi policist Gorske policijske enote. Helikopter je z ekipo večkrat preletel Hruško planino, iz smeri Sedla Rožca do Hruškega vrha in nazaj, vendar poškodovani osebi nista bili najdeni," so sporočili policisti.

Reševanje se je zato nadaljevalo na klasičen način. "Helikopter je policista gorske enote in gorskega reševalca odložil pri Mokotovi bajti pod Sedlom Rožca, ki sta z zbiranjem obvestil prišla do podatka, da sta dva tujca okoli 11. ure pod Hruškim vrhom klicala na pomoč. Zato je helikopter policista in reševalca prepeljal na Hruški vrh."

Reševalna akcija v gorah, Hruška planina | Avtor: PU Kranj PU Kranj

"Peš je bilo pregledano zelo nevarno brezpotje, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik (graben poteka nad predorom Karavanke) in Hrušici. Tam so bile najdene sledi hoje dveh oseb. Sledi so vodile od višine okoli 1.700 metrov do okoli 1.400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano, kjer so reševalci, nekaj pred 16. uro, našli onemogla in podhlajena 46- in 20-letna tuja državljana. Hodila sta po nevarnem brezpotju z visokimi skalnimi skoki. Poti na tem delu ni. Teren je strm, kamnit, leden in prepaden. Obvezna je alpinistična oprema. Na območju slapa Presušnik se je eden od tujcev tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo. Oba sta bila pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta. Vse okoliščine pa kažejo, da sta zašla in se izgubila," so sporočili policisti.

Po nudeni prvi pomoči so ju s helikopterjem Slovenske vojske odpeljali v zdravstveno ustanovo, 46-letnik je po podatkih policije lahko telesno poškodovan.

Reševalna akcija v gorah, Hruška planina | Avtor: PU Kranj PU Kranj

"Zasluga, da sta bila tujca uspešno in pravočasno najdena, saj se je že začelo temniti, temperatura spuščati, ena oseba je bila telesno poškodovana, obe pa onemogli in podhlajeni, gre vsem sodelujočim, ki so sodelovali v iskalno reševalni akciji, saj je bila koordinacija nalog med službami in intenzivnost izvedbe iskanja na zelo visokem nivoju," so še sporočili policisti.

V akciji so sodelovale kar štiri enote gorskih reševalcev: GRS Jesenice, Mojstrana, Kranj in Radovljica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 09:07 11.december 2023.

    no ja, turisti niso krivi. krivi so naši turistični delavci, ki vabijo tujce k nam, potem pa mislijo da bodo preživeli dopust v sobi al pa v gostilni z mišlenovo zvezdico.naj kdoi pove kaj ima Bled ponudit turistu? no kaj. ...prikaži več agencije vozijo turiste iz LJ na Bled za par urni ogled, pa je konec vsega lepega. in potem turisti od dolgcajta lazijo kjerkoli. je na Bledu pokrito teniško igrišče. bovling ? kegljišče? V kranjski gori je kaj ? a mislite da so igralnice vrhunec turistične ponudbe ? butli !

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:55 11.december 2023.

    Predlog: kdor je podaja v gore bi moral plačati posebno zavarovanje ko se podaja v visokogorje,ne pa da gre na naš račun,potem pa jamrajo da ni denarja za nas

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:58 11.december 2023.

    Kdaj boste tem neodgovornim "opankarjem" začeli zaračunavat tele prevoze in reševanja???