Slovenija
146 ogledov

Slabše od Hrvatov

Problem so sodni zaostanki, ne pa menice, pravi Vesna Uršič z GZS. (Foto: Anže P Žurnal24 main
Gradbeništvo. Podizvajalci se bodo organizirali.

Ljubljana. Podizvajalci v gradbeništvu bodo jutri na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ustanovili svojo sekcijo. Odločitev je dozorela ob težavah, s katerimi se srečujejo v Celovških dvorih. Po naših informacijah bodo poskušali prek GZS v parlament doseči spremembe zakonodaje, s katerimi bodo omogočili učinkovitejša poplačila svojih terjatev.

“Nimamo časa za sodišča”
Menica je izgubila svoj pomen. Lahko sicer sprožiš menično tožbo, ampak to na sodišču traja leto ali dve. Mi se moramo ukvarjati s posli, ne pa hoditi po sodiščih. Bančne garancije pa so drage in banke zanje zahtevajo zavarovanja. Potrebujemo nek dokument za vsakdanjo prakso,” pojasnjuje Mirko Požar iz podjetja Mipo.

Kaj sploh je menica?
Razlaga
. Menica je vrednostna listina. Ima osem obveznih sestavin, napisana pa je lahko tudi na robčku. Z njo ena oseba drugi izda nalog, naj na določen dan v določenem kraju plača določeno vsoto denarja osebi, imenovani v tej listini. Primer: B izda menico, s katero da nalog banki, naj osebi A plača določen znesek. Če je denarja na računu premalo, upnik ni avtomatično upravičen do prilivov, ki na dolžnikov račun pridejo pozneje, pač pa mora vložiti predlog za izvršbo.

Hrvati imajo zadolžnico
Družba deluje tudi na Hrvaškem, kjer poznajo zadolžnico. Ta po Požarjevih besedah deluje odlično. “Kdor jo unovči, avtomatično dobiva denar od prilivov, ki pridejo na račun dolžnika. Več kot pol neplačnikov ima prilive na račun, pri podjetjih, ki nimajo nobenih prilivov, pa tako ni pomoči,” ugotavlja Požar.

Dobiš, kar je na računu
Pri menici dobi upnik le toliko, kot je na računu, če je premalo, pa je treba za poplačilo sprožiti izvršbo. “Kadar dolžnik sklepu o izvršbi ugovarja, sodišče stranki napoti na pravdo, kar pomeni, da se imetnik menice postavi v vrsto vseh pravdnih postopkov. Problem torej ni menica ali možnost ugovora na izvršbo, to je ustavna pravica. Problem so sodni zaostanki,” je prepričana Vesna Uršič, pravna svetovalka z GZS. “Tisti, ki ne želijo plačati, upniku pravijo, naj jih toži,” dodaja.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je pred kratkim že napovedal, da namerava vlada spremeniti zakon, in sicer tako da na izvršbe na podlagi menice ne bo več mogoče ugovarjati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.