Slovenija
23 ogledov

Slabše od pričakovanega

Mercator Nik Rovan
Skupina Mercator je v prvih devetih mesecih letos ustvarila za 2,17 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za 6,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Kot so sporočili iz Mercatorja, je rast čistih prihodkov iz prodaje v tretjem četrtletju glede na enako obdobje lani dosegla 7,9 odstotka. Prihodki iz prodaje so se v Sloveniji zvišali za 0,8 odstotka, v tujini pa za 16,2 odstotka.

Pogoji poslovanja v regiji so bili slabši od pričakovanih, še zlasti v tretjem četrtletju, kar ima z obsežnimi vlaganji v ugodnejše cene za kupce negativne učinke na ekonomiko poslovanja. Poslabšane pogoje poslovanja je pričakovati tudi v zadnjem četrtletju, ki je v trgovski panogi pomembno za celoletno ekonomiko poslovanja, ocenjujejo v Mercatorju.

Manjši dobiček zaradi investicij v cene

Čisti dobiček je v prvih devetih mesecih letos znašal 27 milijonov evrov, 3,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Na doseženi čisti dobiček Skupine Mercator so pomembno vplivale obsežne Mercatorjeve investicije v cene kot odziv na poslabševanje gospodarskih razmer in s tem kupne moči potrošnikov. Ob več kot šestodstotni rasti prihodkov so stroški splošnih dejavnosti zrasli le za približno tri odstotke, kar je posledica nadaljevanja stroškovne racionalizacije zaradi zahtevnih gospodarskih razmer.

V prvih devetih mesecih je Skupina Mercator v razvoj maloprodajne mreže investirala nekaj več kot 85 tisoč evrov. Pridobljenih pa je bilo tudi več kot 70 tisoč kvadratnih metrov novih bruto površin.

Zaupanje potrošnikov se znižuje

Mercator na vseh trgih, kjer deluje, tudi v tretjem četrtletju opaža poslabševanje gospodarskih razmer v primerjavi s pričakovanji za leto 2011. Zaupanje potrošnikov, ki je pomemben znanilec sprememb ekonomskih razmer v panogi trgovine na drobno, se še dodatno znižuje. Zniževati so se spet začeli tudi vodilni indeksi, kar bi lahko napovedovalo novo recesijo, poleg tega pa so se spet močno zaostrile tudi razmere na globalnih finančnih trgih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.