Slovenija
61 ogledov

Slovenca preplezala novo smer v Himalaji

Nevarna Himalaja je vzela več kot 20 slovenskih alpinistov. (Foto: AFP) Žurnal24 main
V Slovenijo se bo danes iz Nepala vrnila uspešna alpinistična odprava Janak 2012, ki domov prihaja z novo preplezano prvenstveno himalajsko smerjo.

Pod smerjo sta se s prvenstvenim vzponom podpisala Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika letošnjega zlatega cepina, najvišjega alpinističnega priznanja.

Alpinistična odprava, ki se je odpravila na pot 20. septembra, je dosegla glavni cilj, saj je bila začrtana povsem nova smer v do sedaj še nedotaknjeni zahodni steni himalajskega sedemtisočaka Janak v nedostopnem vzhodnem Nepalu. Poleg Stražarja in Marčiča, ki nista zaspala na lovorikah po letos dobljenem alpinističnem oskarju, so bili v odpravi še njen vodja Miha Habjan, Igor Kremser ter Matevž Jerman. Odprava je potekala pod finančnim pokroviteljstvom Planinske zveze Slovenije.

Stražar in Marčič, dobitnika zlatega cepina za vzpon Sanjači zlatih jam v zahodni steni K7 West, sta prvenstveno smer v zahodni steni Janaka preplezala 22. oktobra. Smer sta poimenovala Modri dirkač.

"Smer ni bila tehnično zahtevna, največjo težavo je predstavljal predvsem mraz in drugi dan vzpona tudi veter. V smeri sva naletela na veliko odsekov trdega ledu. Vzpon je trajal polna dva dneva, vrh sva dosegla drugi dan malo pred drugo uro popoldan. Prvotno je bila smer vzpona zamišljena bolj v centralnem delu stene, kar pa je zaradi nekoliko slabših snežnih razmer ostalo neuresničeno. Svojo linijo sva tako v zgornjem delu priključila smeri Andreja Štremflja in Roka Zalokarja iz leta 2006," je za spletno stran planinske zveze povedal Stražar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.