Slovenija
3237 ogledov

Slovenija gre v priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države

Izrael Palestina vojna Profimedia
Po tem, ko je zunanja ministrica Tanja Fajon na včerajšni seji odbora DZ za zunanjo politiko povedala, da je Slovenija del manjše skupine šestih držav, ki iščejo rešitve za mir v Gazi in možnosti za konkretne korake v smeri priznanja Palestine, je del poslancev Gibanja Svoboda na vlado podal pobudo za priznanje Palestine v prvem sklopu držav članic EU, ki bodo to storile. Pod pobudo se je podpislo 38 poslancev Gibanja Svoboda od skupaj 40.

"Nismo več pripravljeni nemočno spremljati te morije, zato pozivamo Vlado Republike Slovenije, da prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967 in s tem izmučenemu in nezaščitenemu palestinskemu narodu sporoči, da se ne strinjamo, da se Izrael tako neusmiljeno znaša nad njim," vlado pozivajo v poslanski skupini Svobode. 

Gaza civilisti ruševine | Avtor: Profimedia Presunljiv prizor iz porušene Gaze. Profimedia

"Čakanje na pravi trenutek ni več primeren odgovor"

"Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor. V Evropski uniji je več držav, ki že napovedujejo priznanje, zato pozivamo Vlado Republike Slovenije, da skupaj s prvo skupino držav Evropske unije stori ta korak," so zapisali poslanci Svobode.   

Palestino je kot samostojno in neodvisno državo priznalo 38 držav, med državami EU pa jo je Švedska priznala leta 2014, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Poljska pa leta 1988.

Pobuda so že podprli v Levici. "Pobuda je dobrodošla in nas veseli, da se številnim do sedaj podanim pobudam pridružujejo tudi poslanci največje parlamentarne stranke. Priznanje samostojnosti in suverenosti palestinske države ni zgolj simbolno dejanje, temveč je ena od osnovnih predpostavk za razreševanje bližnjevzhodne krize," so zapisali.

V Levici pričakujejo, da bo vlada predlog za priznanje pripravila nemudoma in ga poslala v državni zbor. Pri tem dodajajo, da glede na vse podane pobude, priznanje Palestine v tem trenutku podpira absolutna parlamentarna večina.

Gaza | Avtor: Epa Epa

"Lahko smo prvi in tisti, ki bodo dogajanje potegnili za sabo"

"Ni potrebe, da kot nekdanji minister Erjavec čakamo na skupino enako mislečih. Slovenija je nestalna članica varnostnega sveta ZN, poleg tega ima zgodovinsko in moralno dolžnost, da ta korak naredi brez čakanja na druge," je dodal poslanec Levice Matej T. Vatovec, ki je leta 2014 predlagal pobudo za priznanje Palestine. "Lahko smo prvi in tisti, ki bodo dogajanje potegnili za sabo," pravijo v Levici. 

Priznanje Palestine je podpirala že vlada Mira Cerarja, a so vztrajali, da je potrebno zato izbrati pravi čas ter, da bi s priznanjem  počakali, da to storijo skupaj s še katero drugo članico Unije. A se v tem času se za ta korak ni odločila nobena članica EU.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 49
  • aleks1201 22:31 21.marec 2024.

    Pa prenehajte že s to Palestino, priznajte jo že enkrat, pol pa naj Izrael naredi iz nje golf igrišče.

  • vzev 19:53 21.marec 2024.

    To pomeni, da npr. Kataloncem sporočamo, da naj gredo poklati par sto Špancev, potem jih bomo pa priznali.

  • Naklonsky 17:56 21.marec 2024.

    Idiotizem! Kakšna država? Teroristična!