Slovenija
17194 ogledov

Sodni dan v Cerknem

Zaradi obilnih padavin, ki so v četrtek popoldne zajele Cerkno, je poplavilo večje območje Cerkna. Sprožile so se sirene za splošno nevarnost.

Zaradi poplav so se v četrtek popolne Cerknem oglasile sirene za splošno nevarnost, saj je zaradi velikih količine padlega dežja je voda v središču mesta drla po cestah in s seboj odnašala betonska korita za rože in zabojnik za kosovne odpadke, zalilo je tudi parkirišče pošte in pritlične prostore. Med drugim je zalilo stanovanjski objekt v kraju Gorenji Novaki, poškodovano je bilo ostrešje stanovanjskega objekta na Bukovem.

Meteorna voda je drla tudi skozi sotesko Pasice, kjer stoji Partizanska bolnica Franja. Direktor muzeja Idrija Miha Kosmač posledic, ki jih je pustilo neurje, v četrtek za medije še ni želel komentirati, saj pregleda na terenu še niso opravili. Razmere za ogled so bile namreč še prenevarne.

Z ministrstva za kulturo so danes sporočili, da so po prvih informacijah v celoti uničene tri barake, še tri so delno poškodovane, uničena sta dostop do vhodnega objekta in električna napeljava. Do Franje so se danes zjutraj s pomočjo lokalne civilne zaščite in gasilcev prebili sodelavci Mestnega muzeja Idrija, ko bo zagotovljen varen prehod, se bodo ekipi na terenu pridružili sodelavci Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ob tem na ministrstvu dodajajo, da zelo verjetno Franja ne bo edini primer poškodovane dediščine, saj poročila iz terena šele prihajajo.

Partizanska bolnišnica Franja po neurju | Avtor: Mestni muzej Idrija Mestni muzej Idrija

Vodja intervencije Primož Eržen iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno je povedal, da so na terenu sodelovale vse razpoložljive sile, aktivirana so bila vsa gasilska družba iz Gasilske zveze Cerkno, za pomoč pa so prosili tudi društva z Idrijskega.

 

Po podatkih Agencije RS za okolje je včeraj največ dežja padlo na širšem območju Cerknega. Na Šebreljskem vrhu je padlo 75,7 mm padavin, na postaji Cerknica Cerkno 115,5 mm. Na postaji Blegoš je v uri in pol padlo okoli 90 mm padavin, skupaj pa 113,9 mm. 

Po podatkih agencije za okolje je po državi padlo večinoma od 30 do 50 mm padavin. 

Močna neurja, ki so včeraj prizadela državo, so pustila za seboj pravo razdejanje. Ocena škode in odpravljanje posledic se bosta tako nadaljevala danes, tudi na območju Krškega, kjer je v četrtek klestila velika toča.

Poškodbe na šolskih objektih v Pomurju pa si bo danes ogledal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki se bo ustavil na Osnovni šoli Cankova, na Osnovni šoli Turnišče in na Biotehniški šoli Rakičan.

Sicer pa se je ozračje ponoči umirilo in postopno zjasnilo. Na Primorskem bo danes pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija, še napoveduje Arso. V soboto, nedeljo in ponedeljek bo sončno in spet bolj vroče.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Naklonsky 11:53 15.julij 2023.

    Ta franja je odnesla že veliko slovenskega davkoplačevalskega denarja….in še ga bo!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:55 14.julij 2023.

    Grozno