Slovenija
6922 ogledov

Tudi popoldne uničujoče divjanje, a Arso vendarle objavil dobro novico

Toča Bralec
Popoldne državo zajeli močnejši nalivi, a Arso je objavil dobro vest.

Nekaj minut po sedmi zvečer je Arso na svojem Facebook profilu objavil: "Končno nekoliko boljša novica, zahodno od naših krajev ne nastajajo več nove nevihte, na skrajnem zahodu države pa se tudi deloma jasni. V naslednjih nekaj urah bodo padavine ponehale in čaka nas sončen in suh konec tedna." 

Iz animacije satelitske slike, ki so jo pripeli objavi, je razvidna razsežnost nočnega nevihtnega sistema, ki je včeraj popoldne nastal nad jugovzhodno Francijo in v zgodnjih jutranjih urah dosegel tudi naše kraje ter potoval še naprej proti Madžarski in Ukrajini, kjer je postopno razpadel.

Tudi popoldne uničujoče divjanje vremena

Tudi popoldne so državo zajeli močnejši nalivi, predvsem na Gorenjskem, v Krškem in okolici je padala tudi toča. Po besedah krškega župana Janeza Kerina je nekaj centimetrov debela toča popoldne poškodovala strehe, avtomobile, okna, drevesa in seveda pridelke. Škodo je po njegovih besedah v tem trenutku nemogoče oceniti, saj so vse razpoložljive gasilske enote še na terenu. "Trenutno čistimo razdejanje, pokrivamo strehe in delamo vse drugo, da zaščitimo premoženje občanov." 

Največ škode je po njegovih besedah v naseljih Gora, Cesta, Dunaj, Trška Gora, Sotelsko, Sremič, Videm in stari del mestnega jedra Krškega. Škoda bo po njegovi oceni velika, zato bodo morali najverjetneje za pomoč zaprositi državo.

Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja Regijskih centrov za obveščanje Brežice (11 dogodkov), Celje (134), Kranj (127), Ljubljana (14), Maribor (413), Murska Sobota (392), Nova Gorica (52), Novo mesto (2), Postojna (5), Ptuj (61), Slovenj Gradec (155) in Trbovlje (3). Tam gasilske in druge enote na terenu zaradi vetroloma žagajo in odstranjujejo podrta drevesa, prekrivajo odkrite strehe na objektih, zaradi poplav meteornih vod črpajo vodo iz objektov, ukrepajo zaradi poplav ob vodotokih, gasijo požare transformatorskih postaj zaradi udarov strel ter opravljajo druge tehnične, so sporočili iz centra za obveščanje.

Otroke evakuirali na varno

V kampih v Naklem, Čezsoči in v Šentjerneju so otroke na taborjenju zaradi vremenskih nevarnosti evakuirali na varno lokacijo. Zabeležili so tudi več nenačrtnih motenj, omejitev ali prekinitev oskrbe z električno energijo ter prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov. Skupaj so zabeležili zaenkrat 1551 dogodkov. Na terenu je aktiviranih 295 prostovoljnih in
industrijskih gasilskih enot, od tega 10 poklicnih gasilskih enot.

Vreme naj bi se postopoma umirilo. "Do 20. ali morda do 21. ure pričakujemo še nekaj manjših lokalnih neurij oziroma padavin," je poudaril Strajnar. Največ dežja je od 6. ure padlo na Rogli, v Kranju, na Krvavcu, na Hočkem Pohorju, Ljubljani in na Jezerskem.

Ponoči se bo ozračje umirilo in postopno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 17 stopinj Celzija. V petek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj. V soboto in nedeljo bo sončno in spet bolj vroče, napoveduje Arso.

Oblaki Slovenija Slovenija Zaradi neurja preselili mokre otroke, komaj so jih izvlekli Neurja v občini Gornja Radgona Tudi poškodovani Slovenija Strašljivi prizori posledic nočnega neurja: Orkanski veter odtrgal streho

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.