Slovenija
9117 ogledov

Zaradi neurja preselili mokre otroke, komaj so jih izvlekli

Oblaki
Otroke so nastanili v gasilska domova.

Neurje je v zgodnjih jutranjih urah zajelo tudi območje zgornjega Posočja. Po doslej zbranih podatkih je neurje največ škode povzročilo na Bovškem, vendar v nobenem primeru ekipe na terenu ne poročajo o poškodovanih osebah ali večji premoženjski škodi.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca v taboru v Čezsoči, šlo naj bi za skavtski tabor, k sreči ni bilo poškodovanih, v bližini je namreč neurje podrlo nekaj dreves.

Kot je dodal, je bila njihova prioriteta rešiti otroke, ki so taborili na prostem: "Ob 2.20 je bila intervencija, da smo rešili otroke iz tabora v Čezsoči. Gasilci so organizirali prevoz mokrih otrok brez opreme. Komaj smo jih izvlekli ven, tabor je bil popolnoma uničen sreča v nesreči je, da so bili vsi nepoškodovani. Skupno smo rešili 65 mladih, od tega 20 do 5. razreda osnovne šole." Otroci prihajajo iz Celja in Žalca oziroma okolice, prepeljali pa so jih v Gasilski dom Bovec.

Reševanje tudi v Zatolminu

Podobno kot v Čezsoči so otroke iz tabora reševali tudi v Zatolminu, kjer so taborili otroci iz Sežane in Ankarana. Kot je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Tolmin Igor Biščanin, je okoli 2.40 prišel prvi poziv, da je v taboru v Zatolminu 44 tabornikom neurje podrlo šotorišče in potrebujejo pomoč. Gasilci iz Tolmina so premražene in premočene otroke prepeljali v gasilski dom Tolmin, ponudili so jim topla oblačila, odeje, priskrbeli so jim tople napitke in zjutraj hrano.

"Preko dneva so nato gasilci odpravljali posledice poloma šotorišča, šotore in drugo opremo spravljajo in jo bodo transportirali v logistični center v Ajdovščino, kjer jo bodo prevzeli lastniki," je dodal Biščanin. Tabor so po neurju prekinili. Večina otrok je starih od 12 do 16 let, danes pa bodo predvidoma odšli domov.

Neurje je presenetilo tudi tabor na prostem v občini Kobarid, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid Mitja Hrast. Gasilci so taboreče ob treh zjutraj obiskali na lokaciji Pod skalco, vendar tam na željo udeleženih niso posredovali. Nekaj škode oziroma nevšečnosti je neurje povzročilo v Kampu Lazar.

Odkrite strehe

Občani so poročali tudi o dveh primerih odkritih streh v Trnovem ob Soči in vasi Krn, ki ju bodo gasilci še preverili. Aktivirali so obe društvi ki delujeta na območju občine, torej Kobarid in Breginj, aktiviranih je bilo okrog 15 gasilcev, je svoje poročilo zaključil Mitja Hrast.

Veter je v zgornjem Posočju odkril tudi nekaj streh, po doslej zbranih podatkih na šestih objektih. Poškodbe naj ne bi bile velike, od enega do šestih kvadratnih metrov odkrite strehe.

Zaprte ceste

V občini Bovec so ponoči čistili številne ceste, ki so bile zaradi posledic neurja zaprte. Vsaj glavne ceste so sicer razmeroma hitro odprli za ves promet, je povedal Melinc. Aktiviranih je bilo od 50 do 60 gasilcev iz vseh treh društev v Gasilski zvezi Bovec. Glavno cesto Kobarid-Bovec so odprli okoli 6.30. Zaprte so bile tudi lokalne ceste, med drugim cesta Log Čezsoški-Čezsoča in nekatere ceste v Trenti.

Veter in padavine sta s podrtim drevjem in skalami zaprla tudi državno cesto proti mejnemu prehodu Robič, v občini Kobarid so sicer gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva s cest do 8. ure prav tako odstranjevali posledice neurja, zlasti podrta drevesa.

Kmalu po 3. uri so sporočili tudi, da je več podrtih dreves na cesti Most na Soči-Kozaršče in Bača pri Modreju-Kneža, zato sta bili aktivirani še Prostovoljni gasilski društvi Most na Soči in Kneža.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v vasi Čezsoča odkrilo več stanovanjskih hiš, Melinc pa je dejal, da je odkritih streh na območju Bovške občine po trenutnih podatkih šest.

Neurja v občini Gornja Radgona Tudi poškodovani Slovenija Strašljivi prizori posledic nočnega neurja: Orkanski veter odtrgal streho Novice: Toča na območju Prebolda in Žalca Slovenija Napovedi so se uresničile: Ponoči toča, orkanski veter, nalivi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar pantani
    pantani 06:19 14.julij 2023.

    "od tega 20 do 5. razreda osnovne šole", a mi lahko nekdo obrazloži ta del stavka???!!!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:15 14.julij 2023.

    Bo treba pač plačati nekoga, ki bo bdel nad takimi tabori...In to dobesedno bedel in spremljal satelitsko sliko...Vedno imaš potem tiste pol ure da zbudiš otroke in jih umakneš iz nevarnega območja.. Ne pa da se ga kot vzgojitelj zvečer ...prikaži več nažreš in zadrnjohaš na prvi kuharici, ki še lahko dvigne noge...Je pa tudi res kar je omenil @MuškaKokoš..da je toliko alarmantnih obvestil in naslovov, da tega že nihče več ne jemlje resno..

  • Boschtjan Zupanchich 00:29 14.julij 2023.

    .. počakajte, ... !!! Ker Nismo še prav NIČESAR videli !!! ! !!!