Slovenija
21 ogledov

Šolniki krepijo fronto

Predsednik Šos Mitja Urbanc ŠOS
Nezadovoljstvo. Sindikalisti podpisujejo izjavo proti uničenju šolstva. Študenti jezni zaradi financiranja.

Šolstvo. Sindikati, študenti in univerze so imeli tri delovne dni, da sporočijo svoje pripombe o spremenjenem načinu financiranja visokošolskih zavodov, ki ga predlaga ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). “Poraja se nam vprašanje, ali gre za namerno izključevanje,” pravijo v Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Na MIZKŠ se branijo, da se pač mudi.

Nič več denarja za razvoj Tako ljubljanska univerza kot Šos sta prepričani, da bo uredba ukinila sredstva iz razvojnega stebra. Gre za denar, ki ga univerze dobijo za razvoj na novih področjih. “Zagotavljanje sredstev za razvoj je ključno za kakovostno visoko šolstvo, ki bo lahko konkurenčno tudi na mednarodnem nivoju,” je prepričan predsednik Šos Mitja Urbanc.

Neustavno varčevanje

MIZKŠ odgovarja, da v visokošolsko financiranje bistveno ne posegajo, ker obseg sredstev le prilagajajo rebalansu proračuna “oziroma upoštevanju javnofinančne situacije v državi.” Urbanc odgovarja, da razumejo, da je varčevanje neizogibno, “a se je tega potrebno lotiti premišljeno.” Tudi na ljubljanski univerzi so zaradi predloga razburjeni. “Celotni predlog uredbe je v nasprotju z ustavo, saj ureja materijo, ki bi morala biti urejena v zakonu,” opominjajo na odločitev ustavnega sodišča.

Z delovanjem MIZKŠ na področju izobraževanja so nezadovoljni tudi sindikati in združenja ravnateljev, vrtcev in pedagogov, zato bodo danes podpisali skupno protestno izjavo proti uničevanju javnega šolstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.