Slovenija
4554 ogledov

Kup velikih napak: Sonja umrla, zdravnica ni prepoznala septičnega šoka

Intenzivna nega koronavirus Profimedia
49-letno Sonjo Golc iz okolice Ptuja so pred letom in pol hospitalizirali v ptujski bolnišnici, kjer so po poročanju Dnevnika ugotovili, da ima gnojno vnetje žolčnih kanalov in žolčne kamne v žolčevodih. Med hospitalizacijo so jo trikrat poslali v ljubljanski klinični center na endoskopsko odstranitev žolčnih kamnov, a enega niso odstranili, v začetku novembra pa so jo iz bolnišnice odpustili.

Izredni strokovni nadzor v ptujski bolnišnici, ki je bil opravljen januarja letos, je pokazal na dve pomembni nepravilnosti pri zdravljenju pacientke, ki sta vplivali na nadaljnje zaplete, poroča Dnevnik. Zaradi stanja po težavni odstranitvi žolčnih kamnov iz žolčnih izvodil bi bilo pri bolnici treba v roku enega do dveh mesecev opraviti operacijo odstranitve žolčnika. Namesto da bi določili datum operacije, so jo odpustili s strokovno neustreznim navodilom redne kontrole pri osebni zdravnici. Ko se je konec novembra vrnila v bolnišnico zaradi več dni trajajočih hudih bolečin v trebuhu in bruhanja, pa razen laboratorijske diagnostike in rentgena trebuha druga slikovna diagnostika ni bila narejena, kar je strokovna komisija ocenila kot neustrezno, še piše Dnevnik.

Glede na njeno stanje in zdravljenje bi bilo ob tridnevnem bruhanju in bolečinah treba narediti vsaj še ultrazvok trebušne votline ali pa jo sprejeti na opazovanje v bolnišnico, a jo je zdravnik specializant sam – brez posvetovanja z nadrejenim specialistom – odpustil domov in naročil na pregled čez teden dni.

bolnišnica Jesenice | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker se ji je nato doma stanje močno poslabšalo, nesrečne dogodke opisuje Dnevnik, je bila z reševalnim vozilom ponovno prepeljana v SB Ptuj, od tam pa zaradi vnetja žolčnika in suma na trombozo portalne vene v UKC Maribor, kjer pa se je po več nepravilnostih, ki jih je potrdil tudi strokovni nadzor, zdravljenje končalo tragično.

Zunanja izredna strokovna nadzora v Splošni bolnišnici Ptuj in UKC Maribor sta potrdila več nepravilnosti pri obravnavi pacientke, ki je po velikanskih zapletih po zdravljenju umrla zaradi zastoja srca. 

V poročilu nadzora, ki ga je strokovna komisija v mariborskem kliničnem centru opravila septembra lani, piše, da ob poslabšanju stanja bolnice dan po sprejemu v bolnišnico in dva dni pred smrtjo zdravnica ni prepoznala stanja bolnice, ki je bilo z največjo verjetnostjo septični šok, še piše Dnevnik. Namesto tega je postavila sum na srčno popuščanje in predpisala zdravilo, ki je bilo v tistem trenutku ravno nasprotno od tega, kar je potrebovala.

Komentarjev 8
  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 12:45 19.marec 2024.

    Sonjo sem poznal. Ženska se je razdajala za lokalno okolje, za podjetniške ideje, za male podjetnike. Vedno nasmejana in polna energije. Lepo smo ga zažurali večkrat. Oba z možem sta bila zelo prijetna. Sožalje Jernej. Pogrešali jo bomo.

  • Ender3 21:31 12.marec 2024.

    To je samo delček javnosti objavljenih primerov, ki se dogajajo. Toliko o njihovi strokovnosti in odgovornosti..Razumem, da se je motiti človeško. Ampak ni v skladu s tistim kar pravijo z « primum nil nocere »..Zakaj torej stavkajo ? Da bi ...prikaži večbi škodovali tistim, ki jih plačujejo..Odvratno je kaj se gredo!

  • jakec42 15:03 12.marec 2024.

    Ja zemlja skrije njihove napake,ali pa jih ne priznajo !